Pegawe ditampa minangka imbalan kanggo karya utawa layanan, gaji. Iki gaji reged. Dheweke kudu mbayar iuran sing bakal dipotong langsung saka gajine. Jumlah sing bakal ditampa yaiku gaji net.

Tegese: Gaji reged kurang kontribusi = gaji net.

Kanggo luwih tepat, iki cara ngitung gaji reged:

Gaji reged yaiku jumlah jam kerja dikalikan karo tarif saben jam. Sampeyan uga kudu nambah lembur, bonus, utawa komisi sing diatur kanthi bebas dening majikan.

Kontribusi

Kontribusi karyawan minangka potongan sing digawe saka gaji lan bakal ngidini kanggo mbiayai tunjangan sosial:

  • pengangguran
  • Pensiun
  • Pensiun tambahan
  • Asuransi kesehatan, maternity lan pati
  • Sangu kulawarga
  • Laka kerja
  • Asuransi Pensiun
  • Kontribusi latihan
  • Cakupan kesehatan
  • omah
  • mlarat

Saben karyawan mbayar kontribusi kasebut: buruh, karyawan utawa manajer. Kanthi nambahake, dheweke makili kira-kira 23 nganti 25% saka gaji. Perusahaan uga mbayar kontribusi sing padha ing sisih, yaiku bagean majikan. Kontribusi majikan amarga kabeh perusahaan apa industri, kerajinan, pertanian utawa liberal. Majikan mbayar 2 saham kasebut menyang URSSAF.

Cara pitungan iki uga ditrapake kanggo karyawan part-time. Dheweke bakal mbayar kontribusi sing padha, nanging sebanding karo jam kerja.

maca  Apa sing ditahan pajak?

Kaya sing sampeyan ngerteni, pitungan iki cukup rumit, amarga bakal gumantung saka jinis perusahaan sing sampeyan kerja lan status sampeyan.

gaji net

Gaji net nggambarake gaji reged sing dikurangi saka kontribusi. Banjur, sampeyan kudu nyuda pajak penghasilan maneh. Jumlah pas sing bakal dibayar kanggo sampeyan banjur diarani gaji net sing kudu dibayar.

Ing ringkesan, gaji reged yaiku gaji sadurunge pajak lan gaji net yaiku sing dipikolehi sawise kabeh biaya wis dikurangi.

Layanan umum

Kontribusi saka PNS luwih murah. Dheweke makili kira-kira 15% saka jumlah gaji reged (tinimbang 23 nganti 25% ing sektor swasta).

Lan kanggo magang?

Gaji magang beda karo gaji karyawan. Pancen, dheweke entuk remunerasi miturut umur lan senioritas ing perusahaan. Dheweke nampa persentasi saka SMIC.

Wong enom ing umur 26 lan ing kontrak magang ora bakal mbayar kontribusi. Gaji reged banjur bakal padha karo gaji net.

Yen gaji reged magang luwih dhuwur tinimbang 79% saka SMIC, kontribusi mung bakal dibayar kanggo bagean sing ngluwihi 79%.

Kanggo kontrak internship

Akeh nom-noman sing kerja magang lan ora dibayar kanthi gaji, nanging sing diarani gratifikasi magang. Iki uga dibebasake saka kontribusi yen ora ngluwihi deductible Jaminan Sosial. Kajaba iku, dheweke bakal mbayar kontribusi tartamtu.

maca  Pajak kanggo wong asing ing Prancis

Aja lali para pensiunan kita

Kita uga ngomong babagan pensiun reged lan pensiun net kanggo pensiunan amarga padha uga nyumbang lan tundhuk kontribusi jaminan sosial ing ngisor iki:

  • CSG (Generalized Social Contribution)
  • CRDS (Kontribusi kanggo Reimbursement Utang Sosial)
  • CASA (Kontribusi Solidaritas Tambahan kanggo Otonomi)

Iki nuduhake kira-kira 10% gumantung saka pakaryan sing dicekel: buruh, karyawan utawa eksekutif.

Pensiun reged dikurangi kontribusi dadi pensiun neto. Iki minangka jumlah nyata sing bakal sampeyan kumpulake ing akun bank sampeyan.

Gaji reged lan net saka eksekutif

Yen sampeyan duwe status eksekutif, jumlah kontribusi luwih dhuwur tinimbang kanggo buruh utawa karyawan. Pancen perlu kanggo nambah sawetara gagasan iki:

  • Persentase sing dipotong kanggo pensiun luwih dhuwur
  • Kontribusi kanggo APEC (Association for the Employment of Executives)
  • Kontribusi CET (Kontribusi Luar Biasa lan Sementara)

Mangkono, kanggo eksekutif, beda antarane gaji reged lan gaji net luwih dhuwur tinimbang kanggo karyawan liyane karo status liyane.

Tabel cilik sing cetha banget iki nerangake sampeyan ing sawetara tokoh lan kanthi cara konkrit bedane antarane gaji reged lan gaji net saka macem-macem kategori profesional. Bakal migunani kanggo pangerten sing luwih apik:

 

kategori Biaya upah Gaji reged saben wulan Remunerasi net saben wulan
Kader 25% €1 €1
Non-eksekutif 23% €1 €1
Liberal 27% €1 €1
Layanan Publik 15% €1 €1