Print Friendly, PDF & Email

Duwe rencana nulis kaya duwe proyek sing apik sadurunge nggawe bisnis utawa ngrancang model sadurunge nggawe bangunan. Desain kasebut mesthi ndhisiki realisasi yen asil bisa beda banget karo ide asli. Kasunyatane, wiwit ngrancang rencana nulis ora mbuwang-mbuwang wektu, nanging luwih ngirit wektu amarga nindakake pagawean kanthi ala tegese kudu nggawe maneh.

Napa rencana nulis?

Duwe rencana cocog karo manawa makarya nulis minangka konten utilitarian sing bisa dadi macem-macem tujuan. Pancen, tujuwane bisa menehi informasi, pariwara, utawa liyane. Rencana becik gumantung karo target teks. Panulisan sing mung nduweni ancas supaya informasi ora bisa duwe struktur sing padha karo teks liyane sing nduweni tujuan kanggo mbujuki lan prospek. Dadi, pilihan rencana kudu njawab pitakon babagan sifat sing nampa lan uga kudu nimbang prekara kasebut.

Karakteristik rencana nulis sing apik

Sanajan saben tembakan khusus, ana sawetara kritéria umum sing kudu dianut saben tulisan profesional. Utamane yaiku babagan urutan lan konsistensi. Iki tegese sampeyan ora bisa nglumpukake kabeh ide kanthi acak, sanajan kabeh relevan. Sawise sampeyan nyathet kabeh ide, sampeyan kudu ngatur lan menehi prioritas kanthi urutan supaya pamaca ndeleng teks kasebut dadi logis lan jelas. Kanggo nindakake iki, pangaturan ide kudu progresif lan strukture kanthi apik, sing ngidini sampeyan nyorot elemen tartamtu sing pengin narik kawigaten.

maca  Pay manungsa waé kanggo pesen anané ing kothak layang

Kanggo pitakonan ngerti manawa kita bisa duwe rencana universal, jawabane jelas ora amarga rencana nulis ngetutake tujuan komunikasi. Dadi, sampeyan ora bakal bisa sukses ing rencana tanpa luwih dhisik nemtokake tujuan komunikasi sampeyan. Dadi, urutan sing bener yaiku definisi tujuan; banjur, pangembangan rencana miturut tujuan kasebut; lan pungkasane, panyusunan kasebut dhewe.

Duwe rencana miturut tujuan sing bakal ditindakake

Kanggo saben jinis teks ana rencana sing cocog. Mangkene asring banget yen duwe rencana deskriptif nalika tujuan sing ditemtokake yaiku deskripsi produk utawa pendapat babagan layanan. Iki uga cocog kanggo milih rencana enumeratif kanggo memorandum, dokumen ringkesan utawa laporan. Kanggo lapangan, sampeyan bisa milih rencana demonstrasi, lan rencana gaya sing informatif, netral sajrone menit. Kajaba iku, dhukungan uga penting ing pilihan rencana. Mangkene carane email rencana jurnalistik utawa piramida kuwalik asring bisa nggawe trik.

Parameter liyane bisa mengaruhi garis gedhe kayata ukuran teks. Mangkene carane nggabungake rong utawa telung gambar ing teks sing dawa banget. Ing kasus apa wae, rencana kasebut kudu diimbangi kanggo bahan lan bentuk.