Print Friendly, PDF & Email

Ora ana gunané pamer penguasaan basa mandhiri utawa ultra-khusus. Luwih gampang sampeyan, luwih apik. Temenan, iki ora babagan nggunakake gaya sing ora cocog. Nanging kanggo nganakake konstruksi ukara sing eksplisit lan mung duwe tujuan: kajelasan lan presisi.

1 gamblang

Kesederhanaan bisa nyebabake adopsi sintaksis "subyek - kriya - pelengkap". Kadhangkala kepinginan kanggo nuduhake yen wong ngerti giliran rumit bisa nyebabake nulis kalimat sing dawa banget. Iki ora dianjurake, amarga ing kahanan kasebut. Sing maca dadi adoh banget supaya ora kelangan trek. Mula, meksa nggunakake ukara cekak sabisa-bisa. Trik sing menarik yaiku nyatakake mung siji gagasan saben ukara.

2 kajelasan

Nyatakake mung siji ide saben ukara bakal jelas. Mula saka iku, ora ana unsur-unsur kang asipat kaancam ing sajroning ukara. Ora bakal bisa mbingungake subyek lan obyek utawa mikir sapa sing nindakake apa. Semono uga kanggo ngurmati konfigurasi paragraf. Pancen, ide kasebut kudu diungkapake kanthi jelas ing wiwitan, ing ukara pisanan. Ukara liyane bakal nambah ide iki. Nyatane, sampeyan ora perlu nggawe suspense ing nulis profesional amarga iki dudu crita detektif.

3 rasionalisasi "sapa lan apa"

Penyalahgunaan "sapa - sing" ing tulisan profesional ngandhani rong perkara. Ing tangan siji, sampeyan nulis nalika sampeyan ngomong. Saliyane, sampeyan cenderung nggawe ukara sampeyan luwih rumit. Pancen, panggunaan sing lan sing ana ing ekspresi lisan ngidini menehi tandha jeda sadurunge nyerang maneh. Yen ing pangertene iki, bisa mbantu komunikasi fluida, kanthi nulis minangka asil sing beda sing dipikolehi.

maca  Kirim email menyang supervisor sampeyan: rumus sopan apa sing digunakake?

4 jinis tembung sing disenengi

Supaya gampang, luwih milih tembung gampang tinimbang tembung rumit sing mbutuhake mbukak kamus kanggo akeh wong. Donya profesional minangka lingkungan sing praktis, saengga ora ana wektu kanggo mbuwang. Nanging, wong kudu ngetrapake ekspresi utawa jargon sing digunakake saben dina saben dina lan milih kesempatan kerja. Dadi, yen sampeyan ngobrol karo klien utawa wong awam, sampeyan kudu nerjemahake jargon profesional kanthi nggunakake istilah akal sehat.

Kosok baline, sampeyan luwih seneng tembung konkrit tinimbang tembung abstrak, sing artine bisa uga kleru. Yen sampeyan duwe sinonim, luwih milih tembung cekak tinimbang tembung dawa.

5 jinis tembung sing kudu dihindari

Jinis tembung sing kudu dihindari yaiku tembung sing ora prelu lan entheng. Sing ora perlu ditegesi ndawakake ukara sing wis cetha utawa nggunakake rong sinonim ing wektu sing padha kanggo ngucapake bab sing padha. Sampeyan uga bisa nyuda ukara kanthi nggunakake gaya aktif lan ora gaya pasif. Iki tegese sampeyan kudu nggunakake gaya "subyek kriya pelengkap" lan aja nganti nglengkapi obyek kanthi bisa.