Print Friendly, PDF & Email

Apa wae jaman, efisiensi mesthi dadi kualitas sing digoleki ing jagad profesional. Lan kualitas iki uga ora ana gandhengane karo bidang panulisan nalika digunakake (uga diarani nulis utilitarian). Pancen, iku kalebu: laporan kegiatan, serat, cathetan, lapuran ...

Minangka ilustrasi, aku wis dikon takon kaping pirang-pirang kanggo mbahas karya kolega ing konteks profesional. Aku diadhepi, kanggo mayoritas, karo tulisan sing ora cocog karo level pasinaon, utawa uga lapangan profesional. Coba, contone, ukara iki:

«Amarga akeh ponsel ing jaman saiki, industri telepon mesthi bakal berkembang nganti pirang-pirang taun..»

Ukara sing padha bisa ditulis kanthi luwih gampang, lan luwih efektif. Kita bisa duwe:

«Panggonan ponsel sing saya akeh ing urip kita njamin pangembangan industri telpon kanggo wektu sing suwe.»

Pisanan, cathet pambusakan ekspresi "ing tampilan". Sanajan panggunaan ekspresi iki dudu salah ejaan, nanging isih migunani kanggo ngerteni ukara kasebut. Pancen, ekspresi iki akeh banget ing ukara iki; ukara iki sing nggunakake tembung sing luwih umum mesthine para pamaca bisa luwih ngerti babagan konteks pesen sing diwenehake.

Banjur, kanthi ngetang jumlah tembung ing ukara kasebut, sampeyan bakal nemokake bedane 07 tembung. Pancen, 20 tembung kanggo ukara ditulis ulang tumrap 27 tembung kanggo ukara wiwitan. Umume, ukara kudu ngemot rata-rata 20 tembung. Nomer tembung sing cocog kanggo nggunakake ukara cekak ing paragraf sing padha kanggo keseimbangan sing luwih apik. Luwih gampang dipikirake yen ngganti dawa ukara ing sawijining paragraf supaya bisa nulis kanthi luwih irama. Nanging, ukara sing luwih dawa saka 35 tembung ora nggampangake maca utawa ngerti, mula mbuktekake ana watesan dawa. Aturan iki ditrapake kanggo kabeh wong, sanajan wong sing sederhana utawa sarjana, amarga pelanggaran kasebut ngalangi kapasitas memori cendhak ing otak manungsa.

maca  Tulis kanthi apik ing papan kerja: pena utawa keyboard?

Kajaba iku, uga cathet substitusi "suwene pirang-pirang taun" kanthi "dawa". Pilihan kasebut utamane nuduhake studi ing Rudolf Flesch babagan kemampuan maca, ing ngendi dheweke negesake pentinge nggunakake tembung cekak kanggo efisiensi maca sing luwih gedhe.

Pungkasane, sampeyan bisa ndeleng pangowahan fase saka swara pasif dadi swara aktif. Ukara kasebut saengga bisa dingerteni. Pancen, struktur sing diusulake ing ukara iki nuduhake kanthi cara sing luwih pas lan jelas hubungane antarane peran telpon saya akeh lan pangembangan pasar telpon. Link sebab lan akibat sing bisa maca babagan subyek.

Pungkasane, nulis teks mung ngidini panampa maca nganti pungkasan, ngerti tanpa takon; ing kene efektivitas tulisan sampeyan.