Ing kulawarga uga ing lingkungan profesional, ngerti carane ngrungokake bisa ngrampungake utawa ngindhari akeh masalah lan nyenengake akeh kahanan. Iki minangka sebab kenapa saben wong kudu sinau ngrungokake wong liya supaya luwih ngerti apa sing diucapake, kanthi dialog sing bisa dibangun. Nanging, katrampilan kaya ngono iku dudu saka batin, nanging dipikolehi kanthi laku. Kepiye lan kenapa bisa ngrungokake kanthi efektif? Mangkene wangsulan.

Apa sing kepengin ngrungokake?

 Mungkasi lan ngomongake sethithik

Ngrungokake ateges pisanan lan paling penting sing nggawe bisu lan ngeculake wong liya nyatakake utawa nyatakake apa sing dipikirake babagan kahanan. Supaya sampeyan kudu ati-ati supaya ora dipateni dening nyatakake marang kahanan sing kaya mengkono sing padha utawa ing memori sing padha. Ing kasunyatan, iku ora babagan sampeyan, babagan wong kasebut. Uga, nalika ana wong kepengin ngobrol karo sampeyan, iku arang banget kanggo krungu sampeyan ngomong babagan sampeyan. Apa sing kepengin diarani, supaya wong bisa ngomong yen sampeyan setuju kanggo ngrungokake.

Tetep fokus ing wong lan apa sing diucapake

Ngrungokake uga tetep fokus marang wong lan apa sing diucapake. Sing tegese, aja mikir babagan apa sing bakal sampeyan bisa njawab, nanging dhisik nyoba mangerteni kahanan. Nganggo telinga sing ngrungokake pancen cara mung kanggo mbantu dheweke, sing nggawe sampeyan lali keprigelan dhewe kanggo luwih fokus marang dhewe. Dadi, aja padha sumelang ing bab apa sing bisa dilakoni, luwih dhisik fokus marang apa sing dheweke ngandhani.

maca  Luwih becik kerja tim

Tetep netral

Sing bisa ngrungokake uga tegese nggoleki kanthi nyenengake ing wong liya nalika dheweke ngomong tanpa nyoba ngalahake utawa ngalahake dheweke. Pancen, yen sikap sampeyan ngelambangake, bisa ditemokake ing interlocutor yen sampeyan ngganggu sampeyan lan bakal ngurangi pangopènan utawa obrolan. Apa wae sing dadi tujuan utama sing terakhir, iku gaweyan sing ilang, amarga liyane ora bisa ngandhani maneh utawa bali maneh.

Tujuan kanggo ngrungokake kanthi sedheng yaiku supaya bisa ngganti utawa nuduhake gagasan karo wong kasebut kanggo nemokake asil utawa solusi kanggo masalah sing ndadekake sampeyan. Tetep netral lan adil ngidini sampeyan njupuk langkah gedhe tumrap pemecahan masalah lan menehi saran sing cocog kaya sing dibutuhake.

Takon pitakonan sing bener

Kanggo nyedhaki ngisor masalah, sampeyan kudu takon pitakonan sing bener. Iki bener yen dadi wawancara proyek, alasan kanggo ora absah saka karya utawa liyane. Dening posing langsung, sampeyan bakal bisa njawab jawaban sing tepat, sing bakal ngidini sampeyan duwe klarifikasi ing subyek. Mangkono, yen bayang-bayang tetep, sampeyan bakal ngerti langsung lan njaluk informasi kualitas.

Aja ngadili wong kasebut

Minangka diterangno sadurunge, ora nggawe paukuman marang wong, nanging tetep objektif, supaya nggunakake gerakan, tampilan lan intonasi saka voices sing ngutangi dhewe kanggo nyingkiri komplikasi. Sikap iki utamané dianjurake kanggo kasus konflik antarane protagonis utawa liyane. Iki tegese sampeyan ora njupuk sisih lan sing mung nyoba kanggo nemokake sing paling apik kanggo nindakake kanggo ndandani kahanan.

maca  Ngapikake Komunikasi Interpersonal Ing Nggawe

Kasepen apa sing diucapake wong liya

Sampeyan uga kudu kasengsem ing apa sing diucapake wong kasebut. Pancen, ora bisa yakin yen sampeyan ora nuduhake pratanda visual lan lisan sing mbuktekake yen sampeyan mbayar kabeh perhatian. Contone, mriksa endhasé saka wektu kanggo wektu kanggo nyurung dheweke kanggo nerusake panjelasan utawa menehi tegese manawa sampeyan setuju karo apa sing diomongake. Yen sampeyan nemokake angel nalika sampeyan nglakoni profesi sing mbutuhake kemampuan ngrungokake, sampeyan kudu latihan lan latihan.

Aja menehi saran

Ing sawetara situasi, yen wong liya ora njaluk saran, aja menehi saran wae. Mesthi wae dheweke mung nggoleki kuping sing prasaja lan welas asih, mung kanggo ngredhakaké awake sing gedhe banget. Yen sampeyan krungu babagan sampeyan utawa reaksi sampeyan, kandha dheweke lan ngeculake kanthong kasebut. Yen wis rampung, gunakake kanggo njlentrehake hal-hal kasebut kanthi tenang lan sijine kabeh titik sing perlu ing cetha.

Dadi, dheweke bakal ngerti yen sampeyan bener ngrungokake dhewek lan dheweke ora perlu tansah ngulangake perkara sing padha ing kasus keluhan.

Dhewe

Tanpa sarujuk karo panjalukmu, sampeyan bisa ngrungokake, nanging mbantah, sampeyan bisa ndeleng situasi saka pandangmu. Kanthi nerusake, sampeyan manawa bisa luwih ngerti lan ndeleng paningalan liyane. Tanpa kudu nrima apa sing dikira utawa dipikirake wong liya, sampeyan bisa nindakake sikap apik ing ngarsanipun kanggo nyenengake kahanan.

maca  Carane ora njaluk nyusahake ing karya?

Nanging ngrungokake ora ateges kasedhiya utawa ora ana kapan wae

Nanging, sawetara kasus minangka pangecualian kanggo aturan kasebut. Pancen, senajan iku kawruh utawa watak kanggo sesambungan karo wong liya, nduweni kemampuan kanggo ngrungokake kudu ora bingung karo invasi utawa indifference.

Aja ngemuli wong liya

Aja ngrungokake wedi yen ora kepenak utawa cukup tresna. Pancen, sampeyan ora mungkin kanggo ngrungokake kabeh wong lan nyoba ngatasi kabeh masalah sing bisa ditindakake dhewe. Sampeyan kudu mbedakake antarane ngrungokake adil lan subyektif ngrungokake, sing bisa ngowahi sampeyan menyang spons sing bakal nyedhot kabeh kuwatir saka kolega sampeyan tanpa tenan bisa ngatasi salah siji saka wong-wong mau.

Aja krungu apa sing diucapake

Tindak tanduk sing beda yaiku ndalang ngrungokake, sawetara wong ora nggatekake apa sing dikandhani. Kekuwatane mung supaya bisa menehi bantahan, tanpa ngrungokake apa sejatine sing pengin dikepengini. Dadi, dheweke ora peduli karo sing ora duwe fungsi kaya dheweke lan malah ora repot-repot ndalang yen dheweke peduli karo dheweke.

Panggonan tengah antarane loro ekstrem iki bakal dadi empati tanpa kudu diganggu dening wong-wong sing tansah nduwe kesalahan kanggo wong liya utawa dadi adoh banget.