Le daya tuku nuduhake set barang lan layanan pasar liyane sing bisa diduweni dening penghasilan. Ing tembung liyane, daya tuku iku kemampuan saka income kanggo nggawe tumbas ing prices beda. Negara kanthi a tambah daya tuku alamiah nyumbang kanggo pembangunan negara. Akibaté, sing luwih gedhe longkangan antarane income lan rega layanan pasar, sing luwih gedhe daya tuku dadi. Ing 2021, Jerman, umpamane, dadi negara pertama kanthi daya beli paling apik.

Ing artikel iki, kita menehi sampeyan gagasan kanggo ngitung daya beli kanthi bener.

Kepiye cara ngitung daya beli?

Evolusi daya beli muncul kanthi kesenjangan antara tingkat pendapatan rumah tangga lan tingkat rega. Pancen, nalika ana paningkatan penghasilan dibandhingake karo rega sing kasedhiya ing pasar, daya beli mundhak. Yen ora, daya beli mudhun nalika penghasilan rumah tangga luwih murah tinimbang rega layanan pasar.

Kanggo ngukurunit konsumsi, indeks tartamtu dianggep:

  • diwasa pisanan diwilang dening 1 CU;
  • wong tambahan ing umur 14 taun diitung kanthi 0,5 CU;
  • anak sing ora ngluwihi 14 taun diwilang dening 0,3 CU.
maca  Akun latihan pribadi: kabeh sing sampeyan kudu ngerti

Yen kita njupuk unit kasebut, kita ngitungunit konsumsi saka kulawarga sing dumadi saka rong wong diwasa (pasangan), umur 16 taun (remaja) lan umur 10 taun (bocah), kita nemokake 2,3 CU (1 CU kanggo wong tuwa pisanan, 0,5 UC kanggo wong tuwa). wong liya (diwasa), 0,5 UC kanggo remaja lan 0,3 UC kanggo wong sing ora ngluwihi 14 taun).

Kepiye cara ngukur penghasilan kanggo nemokake daya beli?

kanggo ngukur daya beli rumah tangga, iku penting kanggo njupuk menyang akun income saben. Pancen, sampeyan nganggep kabeh penghasilan sing ditampa, utamane sing ditambah karo tawaran sosial lan uga dikurangi kanthi macem-macem pajak.

Kajaba iku, ing income bisnis kalebu:

  • penghasilan tenaga kerja (gaji karyawan, macem-macem biaya kanggo profesi independen, penghasilan pedagang, seniman lan pengusaha);
  • income saka property pribadi (rent ditampa, deviden, kapentingan, etc.).

Evolusi rega ing daya beli

Indeks rega sing digunakake kanggo ngukur daya beli rumah tangga ing tingkat nasional, nuduhake indeks pengeluaran konsumsi rumah tangga. Ana prabédan antarane indeks iki lan indeks rega konsumen (CPI). Iku njupuk menyang akun owah-owahan ing kabeh prices cocog karo kabutuhan kluwarga (CPI). Nanging, ora menehi bobot sing padha saben wektu.

Ing sawetara kasus, nggunakake bobot sing luwih dhuwur kanggo nyewa tinimbang CPI (malah luwih saka kaping pindho). Ing tembung liya, ing akun nasional, kita nemokake yen omah-omah sing duwe omah bisa ngonsumsi rega omah, kayadene rumah tangga sing nyewakake.

maca  Mbukak akun bank kanggo wong manca lan non-residents: kabeh formalitas

Rumus apa sing kudu digunakake kanggo ngetung daya beli?

ana rong rumus kanggo ngukur daya beli omah. Sampeyan bisa nggunakake cara ing ngisor iki:

  • dibagi income utawa upah pegawe dening multiplier rega;
  • dibagi income padha karo indeks rega lan multiply kabeh karo 100.

Mulane, ing daya tuku kluwarga kanthi gaji 1 euro yaiku 320 euro, lan yen kita dibagi penghasilan iki kanthi 1245,28 (indeks rega ing 106) lan kabeh tikel 2015.

Kriteria apa sing kudu digatekake kanggo ngitung daya beli?

Le pitungan daya tuku arbitrable digawe saka income arbitrable. Pancen, penghasilan sing dipikolehi sawise nyuda biaya sing wis ditindakake sadurunge, sing penting kanggo saben kluwarga ing wektu sing cendhak kaya rega sewa utawa asuransi.

Le income disposable reged nuduhake penghasilan rumah tangga sing digunakake kanggo nggunakake utawa nandur modal sawise operasi redistribusi, kayata keuntungan sosial lan pajak.

Menapa malih, punika pengeluaran konsumsi final, plus jumlah daya tuku arbitrable lan sing reged disposable income sing duwe tren padha.