Print Friendly, PDF & Email

Nalika nulis, sampeyan mesthi ngalami kuatir sing cukup nyebar. Nanging dina iki sampeyan ora bisa ngindhari nulis. Kosok baline, tulisane jelas. Nanging, ora mesthi gampang nulis kanthi tepat sing pengin diandharake. Mangerteni tanpa ambigu lan milih tembung sing pas butuh pengalaman.

Beda karo guneman, sing sacara insting bisa dingerteni saben dinane, nulis dudu proses alamiah. Nulis isih angel kanggo akeh wong, amarga umume kita karo kaca kosong, siji-sijine sing ngerti asil sing dikarepake. Mula nulis pancen medeni; wedi amarga ora duwe katrampilan nulis. Ngelingi jejak sing ditinggalake nalika nulis, wedi ninggalake pitunjuk negatif, sing bisa mbebayani.

Nulis yaiku ora katon kosong ing ngarepe wong liya

Kanthi nyebutake awake dhewe liwat nulis, «kita mbabarake awake dhewe, kita duwe risiko menehi wong liya gambar sing ora sampurna […]". Dadi akeh pitakon sing asring dijaluk wangsulan: Apa aku nulis kanthi bener? Apa aku pancen wis nulis apa sing arep dakkandharake? Apa para pamiarsa ngerti apa sing daktulis?

Wedi saiki lan terus-terusan babagan kepiye panampa bakal ngerti tulisan kita. Apa dheweke bakal ngerti pesen kita kanthi jelas? Kepiye carane dheweke ngadili lan menehi perhatian sing perlu?

Cara nulis sampeyan tetep minangka salah sawijining cara kanggo sinau babagan sampeyan. Lan apa sing umume dieling-eling dening umume wong sing miwiti nulis. Tampilan wong liya babagan produksi. Kasunyatane, iki minangka perkara pertama sing ngganggu kita, amarga kuatir universal iki bakal diadili dening wong liya, supaya dianalisis utawa dikritik. Pira kita sing nyebut sindrom "kaca kosong" kanggo nggambarake alangan sing ngalangi supaya ora bisa nemokake ide utawa inspirasi? Pungkasane, alangan iki biasane wedi, wedi yen "nulis kanthi ala"; dumadakan, rasa wedi iki kanthi ora sengaja nuduhake kekurangan kita marang para pamaca.

maca  Kepiye sampeyan supaya ora kesalahan ejaan nalika kerja?

Akeh sing wis ditandhani karo karir sekolah. Wiwit sekolah dhasar nganti SMA, kita kabeh melu esai, komposisi, disertasi, esai, panjelasan teks, lsp. Nulis mesthi wae dadi dhasar pendhidhikan kita; tulisan kita umume diwaca, dikoreksi, lan kadang diguyu guru.

Lali jaman biyen kanggo nulis kanthi apik

Minangka wong diwasa, kita asring ngrasakake rasa wedi iki yen diwaca. Sanajan berpotensi penting kanggo nggawe kita maca, kita bisa uga angel dikoreksi, dikomentari, diterbitake, dipoyoki. Apa sing bakal dicritakake wong nalika aku maca tulisane? Gambar apa sing bakal dakwenehake kanggo para pamiarsa? Kajaba iku, yen sing maca dadi bossku, aku uga luwih becik ora mbedakake dhewe lan ora nuduhake sapa sejatine aku. Mangkene carane nulis isih medeni nalika makarya ing perusahaan.

Sanajan kasunyatan manawa nulis ing bisnis medeni kanggo akeh wong, ana solusine. Kita kudu "mandheg" mungkasi nulis kaya sing diwulangake ing sekolah. Ya, iki pancen mbantah, nanging bener. Nulis ing bisnis ora ana gandhengane karo nulis sastra. Sampeyan ora kudu duwe bakat. Kaping pisanan, ngerti kanthi lengkap babagan ciri lan tantangan panulisan profesional, metode lan sawetara katrampilan, utamane praktik. Sampeyan mung kudu ngliwati proses iki lan nulis ora bakal medeni maneh.