Одржувајте го работниот тек и довербата на клиентите додека сте на одмор

За веб-развивач, способноста за жонглирање со тесни рокови и високи очекувања често го дефинира успехот на проектот. Да се ​​биде физички подалеку од канцеларијата не мора да значи паузирање на напредокот на тековните проекти. Клучот лежи во внимателно планираната комуникација за отсуство. Што не само што го одржува работниот тек, туку и ги уверува клиентите и проектниот тим за континуитетот на работењето.

Важноста на подготовката

Подготовката за отсуство започнува многу пред да го затворите компјутерот за да ја напуштите канцеларијата на големиот ден. За веб-развивач, ова значи прво проценка на моменталниот статус на сите тековни проекти. Кои пресвртници може да бидат засегнати додека сте отсутни? Дали има некои критични испораки што доспеваат во ова време? Одговорот на овие прашања однапред ви овозможува да развиете акционен план кој ќе обезбеди непречена транзиција.

Стратешка комуникација со клиенти и тим

Откако ќе се воспостави акциониот план, следниот чекор е ефективно да го пренесете вашето отсуство. Оваа комуникација треба да биде бифокална. Од една страна, мора да ги увери вашите клиенти дека нивните проекти остануваат приоритет, и покрај вашето привремено отсуство. Потоа дајте му на вашиот тим информациите потребни за преземање кога е потребно. Балансот помеѓу транспарентноста и сигурноста е тој што ќе ја задржи довербата и ќе го минимизира нарушувањето.

Креирање порака за отсуство

Ефективната порака за отсуство не само што ги известува датумите на вашата недостапност. Тоа ја одразува и вашата посветеност на вашите проекти и на вашите работни партнери. Неопходно е конкретно да се спомене кој во вашиот тим ќе биде точката на контакт за време на вашето отсуство. Наведете детали како што се адресата на е-пошта и телефонскиот број на тоа лице. Како и сите други релевантни информации. Ова ќе ја олесни континуираната комуникација и ќе ги увери сите засегнати страни.

Шаблон за порака за отсуство за веб-развивач


Предмет: Известување за отсуство — [Вашето име], веб-програмер, [датум на поаѓање] — [датум на враќање]

Поздрав à tous,

Правам мала пауза од 15 до 30 јули заклучно да одвојам неколку заслужени денови за одмор.

За време на моето отсуство, [First name of replacement] [email@replacement.com]) ќе го преземе развојот. Не двоумете се да го контактирате директно за какви било технички прашања.

Ќе бидам целосно исклучен овие две недели, така што во случај на критичен итен случај, [First Name] ќе биде вашиот единствен контакт.

Ќе се фрлам назад во кодирањето на 31-ви, освежен и полн со енергија!

Среќно кодирање на оние што остануваат, а среќни празници на оние што го земаат.

Се гледаме наскоро !

[Вашето име]

веб-развивач

[Лого на компанијата]

 

→→→ Совладувањето на Gmail ја отвора вратата за потечна и професионална комуникација←←←