Преглед на францускиот образовен систем

Францускиот образовен систем е поделен на неколку фази: градинка (3-6 години), основно училиште (6-11 години), средно училиште (11-15 години) и средно училиште (15-18 години). По завршувањето на средното образование, студентите можат да изберат да ги продолжат своите студии на универзитет или други високообразовни институции.

Образованието е задолжително за сите деца кои живеат во Франција на возраст од 3 до 16 години. Образованието е бесплатно во државните училишта, иако има и многу приватни училишта.

Што треба да знаат германските родители

Еве неколку клучни точки што треба да ги знаете за образованието во Франција:

  1. Градинка и основно училиште: Градинката и основното училиште се фокусираат на учење на основните вештини, како што се читање, пишување и бројчање, како и социјален и креативен развој.
  2. Средно училиште и гимназија: Средното училиште е поделено на четири „класови“, од шесто до трето. Гимназијата потоа се дели на три секции: втора, прва и завршна, кои завршуваат со бакалауреат, завршен испит за средно образование.
  3. Двојазичност: Многу училишта нудат двојазични програми или меѓународни секции за студенти кои сакаат да ги задржат и развијат своите германски вештини.
  4. Училишен календар: Учебната година во Франција обично започнува на почетокот на септември и завршува на крајот на јуни, со Училишен одмор дистрибуирани во текот на годината.

Иако францускиот образовен систем може да изгледа сложен на прв поглед, тој нуди висококвалитетно и разновидно образование што може да им обезбеди на германските деца одлична основа за нивната иднина.

READ  Коронавирус и делумна активност, 84% од нето-платата ќе ви биде исплатена.