Откријте во оваа обука на Google како бизнисите можат да привлечат повеќе клиенти онлајн. Таа исто така објаснува како да се подобри оптимизацијата на пребарувачите (SEO) и да се користи онлајн рекламирањето (SEM) за да се зголеми продажбата и видливоста.

Ќе научите како да собирате, анализирате и претворате податоци за потрошувачите во функционални увиди користејќи Google Analytics. Резиме на главните принципи споменати во обуката во написот подолу.

Содржини на страницата

Google Analytics за кого, за што?

Google Analytics е алатка за следење развиена од Google која собира и обезбедува вредни информации за веб-страниците. Тоа е моќна аналитичка програма која им помага на веб-локациите и мобилните апликации да ги разберат нивните перформанси и како корисниците ги користат овие платформи.

Во ерата на дигиталниот интернет, генерирањето квалификуван сообраќај и конвертирање на потенцијални клиенти е предизвик за многу луѓе. За да се надмине овој предизвик, неопходно е да се биде во можност да се следат и мерат податоците кои се однесуваат на перформансите на неговата веб-страница.

Нудејќи широк опсег на детални извештаи, Google Analytics е најдобриот начин да добиете релевантни и корисни информации за вашата веб-страница.

Дознавањето повеќе за Google Analytics и неговите многу функции е релевантен чекор. Врската за обука на Google веднаш по статијата. Како и секогаш, можете да пристапите до него бесплатно.

Кој може да користи Google Analytics?

Google Analytics е достапна за сите, бизниси и организации на Интернет.

За да користите GA, потребна ви е сметка на Google. После тоа, ќе можете успешно да инсталирате, конфигурирате, управувате и користите Google Analytics.

Во зависност од верзијата на софтверот што ќе ја изберете, можете да одлучите кои податоци ви се потребни за да го оптимизирате вашето онлајн присуство и перформанси.

Со други зборови, Google Analytics е погодна за оние кои сакаат:

– Измерете ги и анализирајте ги перформансите на нивниот бренд и дознајте што функционира, а што не.

– Најдете решенија за проблемите на нивниот сајт, тестирајте го и подобрете го.

Заедно, достапните алатки за бенчмаркинг обезбедуваат јасни одговори на многу прашања што сопствениците на страниците често ги поставуваат, како што се:

– Колку луѓе ја посетуваат страницата?

– Што ги привлекува и како се движат на страницата?

– Кои алатки ги користат посетителите и од каде доаѓаат?

– Колку од овие корисници доаѓаат од различни партнери?

– Колкав процент од клиентите направиле купување врз основа на мејловите што ги добиле?

– Колку време трошат корисниците за преземање на дадената бела хартија?

– Кои се главните производи и услуги кои се најефективни за вашата целна публика?

- И така натаму.

Google Analytics е дефинитивно незаменливо оружје за оние кои сакаат да ја подобрат својата веб-страница. Силно ве советувам да започнете со обука на Google веднаш по вашето читање. Совладувањето на различните алатки на Google ќе ви помогне огромно, без оглед на вашиот проект.

Што е Google AdWords?

Пред да зборуваме за Google Ads, потребно е накратко да разговараме за оптимизација и рекламирање, бидејќи многу луѓе ги мешаат овие два концепта.

Првиот збор SEO се однесува на оптимизација на вашето присуство и означува збир на техники насочени кон подобрување на вашите позиции во органските резултати на различните пребарувачи (Google, Bing, Yahoo, итн.).

READ  Сè што треба да знаете за Индексот на родова еднаквост

Втората СОЖС се однесува на платеното рекламирање во пребарувачите: во Google, рекламите се прикажуваат според резултатите од пребарувањето на корисниците на Интернет кои преку платформата Adwords ги избираат клучните зборови што сакаат да ги таргетираат. Цената зависи од тоа колку пати рекламата се појавува во резултатите од пребарувањето и бројот на кликови.

Придобивките од рекламирањето на Google

Подобро таргетирање

Ако се рекламирате на Google, можете да очекувате вашата реклама да се појави на првата страница од пребарувачот и над природните резултати од пребарувањето. Ова го прави Google Ads совршена алатка доколку сакате да го подобрите вашето рангирање.

 Допрете повеќе луѓе

Како што покажува статистиката, една од придобивките од рекламирањето на Adwords е способноста да се допре до вашата целна публика. Бројките ја покажуваат моќта и влијанието на Google ширум светот.

 • Google е водечки светски пребарувач и има пазарен удел од над 90% во Франција.
 • Adwords е најкористеното рекламно решение.
 • Во Франција има 44,7 милиони корисници на Интернет (според Гугл).
 • 16,2 милиони посети дневно во Франција.
 • 40,6 милиони посетители месечно во Франција.
 • 34,8 милиони уникатни корисници месечно на мобилни уреди во Франција.
 • 5,5 милијарди барања за пребарување дневно на Google.
 • 167 милијарди пребарувања месечно на Google.
 • Повеќе од 50% од пребарувањата се направени од мобилни уреди.

Бидејќи најголемиот дел од рекламниот сообраќај на Google доаѓа од мобилни корисници, со прикажување реклами на Adwords вие автоматски ги таргетирате мобилните корисници.

 Брзо враќање на инвестицијата

Една од главните предности на онлајн рекламирањето (за разлика од долгорочните стратегии како SEO) е тоа што може да се измери речиси веднаш. Бидејќи првите рецепти се познати веднаш по објавувањето, стратегиите можат многу брзо да се прилагодат.

Од 24 часа по објавувањето, можете да ја измерите ефективноста на вашите реклами во однос на кликови, впечатоци и конверзии и да ги видите првите резултати.

Рекламирањето на AdWords може да биде и ефективна алатка за комуникација за лансирање на нови производи или услуги и за време на сезонски кампањи.

Секако и уште еднаш едуцирајте се правилно пред да ги потрошите вашите пари. Обуката на Google чија врска е на дното на страницата е од суштинско значење за вас. Уживајте, бесплатно е.

Платете само за она што функционира

Кога креирате реклама во Google Adwords, можете да изберете стратегија за понуда (CPC, CPM, CPP и други).

Ако некој не кликнал на вашата реклама, видете ја и не направи ништо на вашата страница по кликнувањето, не мора да плаќате.

Ултра прецизно таргетирање

Платеното пребарување ви овозможува прецизно да ја насочите вашата публика. Може да допрете луѓе кои ги бараат вашите производи или услуги со прикажување на вашите реклами кога пребаруваат со клучните зборови што ги внесувате.

Можете да го ограничите вашето насочено пребарување на одредени области и јазици. Можете исто така да го изберете датумот и времето за прикажување на рекламите на AdWords. Така ќе дојдете до вистинските луѓе во вистинско време и на вистинското место.

Друга придобивка на Google AdWords е тоа што можете да таргетирате реклами на корисници кои претходно ја посетиле вашата страница.

Можете да управувате со вашите кампањи од почеток до крај како што ви одговара

Создадете дистрибутивни зони и планови врз основа на вашите цели за да можете да се рекламирате каде било, во секое време.

Ако сакате да ја уредите вашата платена кампања за пребарување, да ја ажурирате вашата реклама, да ја промените вашата целна страница, да додавате нови клучни зборови или да направите други промени, тоа можете да го направите во секое време преку Google Adwords.

Истиот принцип важи и за буџетите. Ако мислите дека треба да се зголеми или намали, можете да го промените во секое време. На пример, ако продавате сезонски производи како играчки, можете да го зголемите вашиот буџет во ноември и декември, непосредно пред Божиќ.

READ  Применете пристап за здравје и безбедност при работа

На кои дигитални канали треба да се фокусирате врз основа на вашиот бизнис?

Локалниот маркетинг стана важна алатка за трговците на мало. Сепак, тие се соочуваат со голема дилема кога развиваат стратегија: избор на вистинските дигитални комуникациски канали.

Кои канали да се изберат, кои надворешни и внатрешни алатки за комуникација да се користат, кои алатки за комуникација да се користат според целта и вашата активност? Еве се што треба да знаете.

Како ги дефинирате вашите комуникациски цели?

Пред да дејствувате, треба да знаете каде одите. Со други зборови, треба да знаете кои се целите на вашата стратегија за дигитална комуникација. Овие цели може да бидат многу различни во зависност од компанијата и секторот.

Дали создавате бизнис? Ако е така, треба брзо да започнете со рекламирање за да ги добиете вашите први клиенти. Од друга страна, ако веќе сте добро воспоставени, вашите локални маркетинг цели може да бидат многу различни.

 • Подобрете или ажурирајте го имиџот на вашиот бренд.
 • Привлечете нова публика и проширете ја вашата база на клиенти.
 • Задржете ги постоечките клиенти.
 • Промовирајте нови производи или услуги.

Затоа, комуникацијата не е само прашање на информации. Станува збор за идентификување на силните страни, слабостите и можностите. Во зависност од ситуацијата, можете да поставите соодветни цели за да ги постигнете. Сепак, изборот на дигитални комуникациски канали, исто така, во голема мера зависи од целната група што сакате да ја достигнете.

Како ја дефинирате вашата целна група?

Фокусирајте ги вашите пораки на вашата целна група. Сегментацијата е клучот за ефективни маркетинг кампањи и подобри односи со клиентите.

Без разлика дали сакате да ги задржите вашите основни корисници или да привлечете нови сегменти на клиенти, треба точно да дефинирате кој сакате да го достигнете. За ова можете да користите различни критериуми.

 • Географска локација
 • Возраст
 • Жанр
 • Ниво на приход
 • Центар за интерес

Земајќи ги предвид индивидуалните карактеристики на клиентите, можете да креирате профил на вашиот идеален клиент врз основа на критериумите важни за него. Сепак, постои специфичен критериум за избор на дигитални комуникациски канали: возраст.

Секоја возрасна група има свои омилени веб-страници и социјални мрежи. Без разлика дали комуницирате со тинејџери, возрасни, па дури и деловни луѓе, начинот на кој тие комуницираат е значително различен.

Како да го изберете вистинскиот канал за вашата дигитална комуникација?

 

Откако ќе ги дефинирате вашите цели и знаете до кого сакате да стигнете, време е да ги погледнете различните канали.

Социјални медиуми

 

Ако постои еден канал што не може да се игнорира, тоа се социјалните медиуми. Тој нуди голем број поволности за бизнисите.

Пред сè, овие платформи овозможуваат формирање на заедница околу одделни продажни места и нивно задржување. Оваа интимност е неопходна за компаниите да станат почовечки и да воспостават автентични односи со секој клиент. Денес, маркетингот на социјалните медиуми и управувањето со заедницата играат важна улога во одржувањето на имиџот на брендот.

Сепак, социјалните медиуми се исто така одлична платформа за мајчин рекламирање, каде што можете да поставите евтини реклами и да достигнете многу специфична целна публика. Со само неколку кликања, можете да го промовирате вашиот бизнис пред релевантни и насочени луѓе.

Кои социјални медиуми да ги користите во зависност од целната публика?

– Хотели и ресторани: Компаниите од овој сектор не треба да ги занемаруваат платформите како Tripadvisor, кои често ги користат потенцијалните клиенти.

– Возрасни: Луѓето на возраст меѓу 18 и 40 години веќе имаат искуство со социјалните медиуми и можеби се корисници на Фејсбук и Твитер. Затоа, држете се до тие платформи од кои младите се држат настрана. Оваа возрасна група исто така активно користи Инстаграм.

– Средношколци: Иако не се толку активни на интернет како младите, сепак се поактивни и користат традиционални мрежи како Фејсбук.

– Млади: Користете платформи како што се TikTok, Snapchat или Instagram колку што е можно повеќе за да допрете до млади луѓе на возраст под 18 години.

– B2B сегмент: B2B компаниите претпочитаат LinkedIn, која е најважната социјална мрежа за овие компании.

READ  Индивидуални работодавци: непосредниот даночен кредит започнува во Париз и на Северот

Google, Yahoo и други

Пребарувачите се уште еден важен канал за дигитална комуникација. Локалните резултати од пребарување се одличен начин за поттикнување на сообраќајот.

Тој е исто така широко користен канал и повеќето луѓе се навикнати да бараат производи и услуги преку Google.

Во секој случај, важно е компаниите не само да имаат веб-страница, туку и да ја оптимизираат за SEO. Редовното објавување релевантни и квалитетни објави на блогот е исто така добар начин за оптимизирање на локалната оптимизација и привлекување нови клиенти.

B2B публиката особено ги цени длабинските написи, бели документи и друга содржина.

Друга важна алатка за комуникација за локалните бизниси е Google Business Profile (порано Google My Business). Оваа бесплатна визит-картичка може да се креира за неколку минути и ќе биде видлива во локалните резултати од пребарувањето.

Мобилни телефони

Интернетот стана мобилен. Паметните телефони сега сочинуваат повеќе од 55% од глобалниот интернет сообраќај.

Корисниците на Интернет 2.0 претпочитаат да го имаат својот мобилен телефон постојано со себе и да го користат за пребарување информации на Интернет. Ова е особено точно за локални пребарувања.

Геолокацијата сега го олеснува наоѓањето бизниси во ваша близина. Дали ги изгубивте клучевите? Затоа, првото нешто што треба да направите е да го земете вашиот мобилен телефон и да се јавите на најблискиот бравар.

Но, мобилните телефони не се само за остварување повици. Социјалните медиуми исто така заземаат многу простор на овие уреди. Платформите како TikTok, Snapchat и Instagram се специјално дизајнирани за паметни телефони.

Повеќето луѓе на возраст од 12 до 40 години поседуваат паметен телефон, но постарите генерации не го користат и го користат поинаку. И покрај ова, мобилните уреди остануваат ефикасен канал за допирање на сите публики.

Преписка преку е-пошта

Е-поштата е еден од најстарите дигитални комуникациски канали, но тоа не го прави застарен. Напротив, тој е многу ефикасен кога се користи правилно.

Треба да ја избегнувате оваа стратегија, особено ако вашата целна публика е млада, бидејќи младите не сакаат да користат е-пошта. Постарите корисници сè уште ја ценат оваа форма на комуникација и подобро реагираат на билтени и други промотивни е-пошта.

Е-поштата е исто така важен дел од стратегијата за дигитален маркетинг за B2B компаниите. Тоа е одличен начин да промовирате квалитетна содржина и да конвертирате.

СМС маркетинг

Конечно, СМС е опција која не треба да се занемари кога станува збор за стекнување клиенти. Благодарение на геолокацијата или геотаргетирањето, можете да испраќате персонализирани пораки до вистинските луѓе, во вистинско време и на вистинското место.

Дали имате продавница за облека во центарот на градот? СМС маркетингот може да ги поттикне купувачите кои поминуваат покрај вашата продавница со автоматско испраќање на кодови за попуст.

Овој канал е погоден и за помлада публика, бидејќи е неопходно да се има паметен телефон (или барем мобилен телефон).

Зошто да изберете повеќеканална маркетинг стратегија?

Дали треба да изберете еден канал за дигитална комуникација и да ги игнорирате другите? Се разбира не.

Стратегијата со повеќе канали е клучна за да им се обезбеди на клиентите најдобро можно искуство и да генерира приходи. Ова значи користење на различни канали истовремено, вклучувајќи социјални медиуми, рекламирање, мобилни и е-пошта.

Сепак, не е доволно да ги комбинирате. Не се работи само за пронаоѓање на вистинската мешавина на канали, туку и за управување со нив.

Социјални медиуми, пребарувачи и е-пошта. Дигиталните комуникациски канали се бескрајни. Сепак, секој од нив има свои карактеристики. Во зависност од вашата целна публика и цели, важно е да креирате стратегија за секој канал. На овој начин, можете да ја зголемите ефективноста на вашите онлајн маркетинг напори и да постигнете трајни резултати.

 

Линк до обуката на Google →