Печатете пријателски, PDF и е-пошта

Одложувањето или уметноста на туркање назад кон утре што можеме да направиме денес.
Додека некои го направија тоа животен стил, други, напротив, прават сè да не падне во маѓепсаниот круг од одложувањето.

Механизмот на одлагање:

Ова е универзален феномен кој може да се преведе со доброволно одложување на планираните задачи кои се важни и тоа и покрај последиците што може да резултираат.
Секако, реорганизирањето на вашиот распоред за да се овозможи поголема простор за важна задача не е нужно одложување.
Одложувањето обично се случува за задачи што се сметаат за непријатни, каде наградата понекогаш не постои или едвај забележлива.
Овој механизам е докажан од науката и резултира со вистински конфликт помеѓу она што мора да го направи личноста и што всушност го прават.

И не мислам дека одложувањето влијае само на неколку луѓе.
Една студија покажа дека околу 20% од населението би практикувало хронично одложување.
Студентите се шампиони на одложување, бидејќи тие се помеѓу 80 и 90% да одложуваат најмалку еден час дневно.

Одложувањето, последиците:

Последиците од одложувањето се многубројни и не се ограничени на фактот дека задачите се одложуваат.
Навистина, одложувањето е неуспех на саморегулација и ова не е несуштинско, бидејќи води директно до намалување на општата благосостојба.
Во лице кое одлагање, нивоата на стрес, анксиозност и депресија се повисоки.
Во случај на екстремно и постојано одлагање, состојбата на физичко и ментално здравје станува многу лоша.

READ  7 Совети за успешна проценка на вештини

Како да се бори против одложувањето?

Времето и нејзината идеја играат фундаментална улога во одложувањето. Она што е проблематично е често погрешната проценка на времето потребно за извршување на задачата.
Може да се види вишок на оптимизам или политика на ној, но во двата случаи, лицето се бори да се спротивстави на реалноста и неговото одложување.
Исто така е важно да се знае што е итно, а што не е. Со други зборови, ние претпочитаме да се справиме со полесна задача од поважна задача со изговор: "Апсолутно морам да го сторам тоа, не можам да чекам".
Конечно, бескорисно е, дури и контрапродуктивно, да кажам еден ден, ќе престанам да одлагам.
Потребно е да се воспостави акционен план, да се анализира сопственото однесување и да се постават реални цели.

Едноставен метод е да ги утврдите вашите својства врз основа на два фактора:

  • степенот на итност и корисност на задачите што ги имате
  • ниво на тежина и тешкотии.

Со приоретизирање на итноста и корисноста на задачата, ќе ја зголеми вашата мотивација и доверба.
Изберете ги дејствата што ги туркате премногу долго и ако има неколку, одберете ги оние што треба да ги преземат најмалку напор и време.