Многу тимови открија дека можат поефикасно да работат на агилни состаноци. Продуктивноста зависи од јасна и структурирана работа. Се поставуваат рокови за сите задачи, така што тимовите секогаш работат на време. Во оваа работилница, експертот за агилни процеси Даг Роуз ќе објасни како да ги направите агилните состаноци поефективни. Обезбедува совети за клучните активности како што се планирање, организирање клучни состаноци, закажување спринтови. Исто така, ќе научите како да избегнувате вообичаени грешки и да обезбедите постојан напредок на вашите проекти.

Попродуктивни состаноци

Во деловниот свет кој постојано се менува, организациите мора да се прилагодат за да ја зголемат својата продуктивност и креативност. Состаноците се неопходност, а флексибилноста е сè поважна. Можеби сте слушнале за агилниот метод, но што е тоа? Тоа е модерен концепт кој еволуираше во последниве години, но не е нов: потекнува од раните 1990-ти и го редефинира управувањето со проекти и тимската работа. Го поттикнува дијалогот помеѓу сите страни вклучени во проектот.

Која е агилната методологија?

Пред да навлеземе во деталите, ајде да погледнеме некои основни концепти. Како што споменавме претходно, во текот на изминатите две децении, агилниот развој стана стандард во развојот на софтвер. Агилните методи се користат и во други сектори и компании. Без разлика дали ви се допаѓа или не, неговата огромна популарност е непобитна. Ако веќе не сте, запознајте се со основите.

Она што треба да го знаете за агилниот метод е дека, иако често се опишува или перципира како начин на работа (процес чекор-по-чекор), тој всушност е рамка за размислување и управување со трудот. Оваа рамка и нејзините водечки принципи се опишани во манифестот за развој на агилен софтвер. Агил е општ термин кој не подразбира одредена методологија. Всушност, тоа се однесува на различни „агилни методологии“ (на пр. Scrum и Kanban).

Во традиционалниот развој на софтвер, тимовите за развој често се обидуваат да го завршат производот користејќи едно решение. Проблемот е што често се потребни неколку месеци.

Агилните тимови, од друга страна, работат во кратки периоди наречени спринтови. Должината на спринтот варира од тим до тим, но стандардната должина е две недели. Во овој период, тимот работи на конкретни задачи, го анализира процесот и се обидува да го подобри со секој нов циклус. Крајната цел е да се создаде производ кој може постојано да се подобрува во следните спринтови.

Продолжете со читање на статијата на оригиналната страница →