Активност на Google или MyActivity е да ги пронајдете вашите активности на Google и сите услуги поврзани со Google, како што се Google Map, YouTube, Google Calendar и десетици други апликации поврзани со овој гигант на мрежата.

Главната предност на Google Активност е да имате детална историја на сите ваши пребарувања и онлајн активности на услугите на Google, добар начин да ги најдете вашите пребарувања, на пример, или да пронајдете видео на YouTube што сте го гледале пред.

Google исто така го нагласува безбедносниот аспект на оваа опција. Бидејќи Google Активноста ги зачувува сите активности на вашата сметка, можете брзо да дознаете дали некој ја користи вашата сметка на Google или вашиот компјутер без ваше знаење.

Навистина, дури и за време на хакирање или кражба на идентитет, ќе можете да докажете лажна употреба на вашата сметка преку „Активност на Google“. Корисно е ако имате важна позиција што може да биде загрозена доколку ја користи трета страна; особено на професионално ниво.

Како можам да добијам активност на Google?

Без да знаете, најверојатно веќе имате активност на Google! Навистина, апликацијата започнува директно ако имате сметка на Google (што можевте да го создадете на пример со отворање на Gmail адреса или сметка на YouTube).

За да стигнете таму, само одете на Google, изберете ја апликацијата „Моја активност“ со кликнување на решетката горниот десен агол на екранот. Можете исто така да одите таму директно преку следниот линк: https://myactivity.google.com/myactivity

Ќе имате пристап до голем број на информации, детална историја на вашите активности, статистика за распределбата на користењето на разни програми на фирмата и многу други повеќе или помалку важни карактеристики. Пристапот е брз и удобен, немате изговор да не одите таму и редовно да ја проверувате вашата активност.

Како управувам со историјата на мојата активност?

Бидејќи активноста на Google е директно поврзана со вашата сметка на Google, а не на вашиот компјутер или паметен телефон, нема да можете едноставно да ја избришете историјата на прелистување на вашиот компјутер или да отидете во приватно прелистување за да ги ресетирате информациите за следење на вашата сметка.

Ако имаш повеќе од една да ја користите истата сметка на Google, можеби ќе сакате да ја задржите вашата градина тајна од сопствени причини и затоа ќе сакате да ја ограничите или отстраните оваа апликација која ги надгледува вашите активности. Навистина, оваа операција лесно може да не се задоволи, но постои решение.

Не паничи, Гугл едноставно ви нуди да одите на Таблата со апликации со цел да избришете одредени информации за навигација со неколку кликања или едноставно да го деактивирате следењето на активноста со кликнување на „контрола на активност“, потоа одштиклирајте сè што сакате да останете „тајно“ кога сте на Интернет.

Значи, без разлика дали сте сосема зависници од оваа карактеристика или ако го најдете револтирачки и опасни за да имате ваков вид активна алатка, одете брзо во „Активност на Google“ и конфигурирајте го следењето на вашата сметка според вашиот вкус!