Сите вработени и лица што бараат работа над 16 години можат да имаат корист од сметката за лична обука од почетокот на нивниот работен век до пензионирањето. Овие права можат да се користат во текот на професионалниот живот. Така, за да може да се следи сертифицирана обука, барател на работа може да го мобилизира својот CPF. Откријте сè што треба да знаете за оваа алатка за обезбедување патеки во кариерата.

Што е лична сметка за обука и за што се користи?

CPF или поточно сметката за лична обука е средство кое ви овозможува да ги развивате и професионализирате своите вештини. Со други зборови, сметката за лична обука дозволува на секое активно лице да стекне права за обука.

Неодамнешната реформа на стручната обука има за цел да обезбеди патеки во кариерата за спречување и борба против невработеноста. Вклучува разни модификации, вклучително и сметка за лична обука. Од 2019 година, сметката за лична обука сега се монетизира, се кредитира во евра (и повеќе не во часови), заради:

 • 500 евра годишно за вработени со скратено работно време и со полно работно време, ограничени на 5 евра.
 • 800 евра годишно за ниско квалификувани вработени, ограничени на 8 евра.

CPF: имплементација на апликација што го олеснува пристапот до обука

Со прво појавување во текот на втората половина на 2019 година, мобилна апликација ви овозможува да ги купите курсевите за обука слободно и без интервенција на трета страна. Со оваа услуга управува Кајот на Депет. Ви овозможува да ги знаете вашите права и да управувате со вашата датотека во целосна автономија дури и во случај на соодветни придонеси.

Со апликацијата, ќе можете:

 • Знај си ги правата;
 • Најдете курсеви за обука поврзани со вашата индустрија;
 • Бидете во можност да се регистрирате без посредник и да плаќате преку Интернет;
 • Консултирајте се со интеграцијата на пазарот на трудот на крајот од обуката;
 • Погледнете и напишете коментари на секоја тренинг сесија.

Кој е загрижен?

Сите работници на возраст од 16 години и повеќе, без оглед на нивниот статус (вработени во приватниот сектор, баратели на работа, јавни или независни агенти и пензионери). Правата на овие сметки се стекнати и може да се користат во текот на целиот живот за да ве обучат, дури и во случај на промена на компанијата или губење на работното место.

Што може да финансира вашиот CPF?

Вашиот CPF може да ви помогне да финансирате:

 • Вашата професионална обука;
 • Проценка на вештини;
 • Возачка дозвола за лесни возила;
 • Поддршка за создавање бизнис;
 • Добивање на овластување или овластување.

Зошто треба да тренирате и кој тренинг да го изберете?

Периодот за барање работа може да биде можност да размислите за вашата кариера, вашите вештини, вашите јаки страни. Ова е исто така можност да го ажурирате вашето CV за да го привлечете вниманието на работодавците.

Течноста на англиски јазик е вештина која често ја бараат компаниите. Всушност, интернационализацијата на трговијата влијае на сите сектори и на сите позиции, без оглед на нивото на одговорност на позициите. Подобрувањето на вашите англиски вештини може да биде вистински плус за вашето барање работа.

14 компании и организации ширум светот им веруваат на TOEIC тестовите. Тие ги избраа овие испити за нивната сигурност и за споредување на англиските нивоа за да ги поддржат нивните одлуки за вработување и унапредување. Така, можете целосно да го финансирате TOEIC тестот со вашиот CPF.

Дали постојат различни видови на CPF?

Одговорот е да. За време на работниот век, ќе запознаете 3 различни типа на CPF кои се:

 • Автономниот CPF по единствена иницијатива на засегнатото лице (да се користи надвор од работното време). Мобилизацијата е бесплатна и им овозможува на сите да изберат соодветна обука од каталогот понуден на страницата. Со мобилната апликација, нема претходна валидација и нема друга административна постапка.
 • ЦПФ е ко-изградена. Ова е пристап споделен помеѓу работодавачот и неговиот вработен (да се користи надвор од работното време или за време на работното време). Целта е да се изградат заедно, работодавачот и работникот, проекти за обука околу заеднички интерес. За ова е потребен договор меѓу двете страни, како и мобилизација на сметката за ЦДФ на вработениот.
 • Преодниот CPF кој го заменува индивидуалното отсуство за обука (CIF). Вториот е отсуство за обука за работа на неговите вештини со овластено отсуство од работното место.

Барачи на работа и ЦПФ: Кои се вашите права?

Без разлика дали сте регистрирани во Pôle Emploi, имате право да отворите сметка за CPF на страницата moncompteformation.gouv.fr. Можете исто така да го направите преку мобилната апликација, достапна наApp Store et Google Play.

Обуката што е достапна може да ви овозможи да стекнете квалификација / сертификација и да имате пристап до голем број на знаења и вештини.

За разлика од вработен, како трагач по работа не можете да стекнете дополнителни права за време на периодот на невработеност. Сепак, ова не значи дека не можете да ги користите вашите стекнати права до тогаш.

Како ја финансирате обуката со средства од КПФ?

Можете да ги мобилизирате вашите права на CPF и да започнете со обука за време на периодот на невработеност. Постојат две можности:

 • Ако стекнатите права ја покриваат целата обука, вашиот проект автоматски се потврдува. Нема да ви треба договорот P agreementle Emploi за да започнете со обука.
 • Ако стекнатите права не ја покриваат целата обука, Pôle Emploi мора да го потврди вашиот план за обука. Затоа, вашиот советник Поле Емполи ќе биде одговорен за составување „досие за обука“ и барање дополнително финансирање од Поле Емполи. Покрај тоа, Регионалниот совет или други институции исто така можат да ви помогнат во овој процес.

Без оглед каква е вашата ситуација, како барател на работа, треба да контактирате со P Emple Emploi ако имате какви било прашања во врска со вашиот CPF.