Мајкрософт Ексел е повеќе од корисна алатка чија озлогласеност не се негира долги години. Тоа е од суштинско значење во професионалниот и приватниот живот.

Со додавање на VBA код во вашите датотеки, можете да автоматизирате многу задачи и да заштедите многу време.

Овој бесплатен курс ви покажува како да го автоматизирате внесувањето на времето. И како да ја направите операцијата што е можно побрзо и полесно со VBA јазикот.

Изборниот квиз ќе ви овозможи да ги тестирате вашите нови вештини.

Што е VBA и зошто го користиме?

VBA (Visual Basic за апликации) е програмскиот јазик што се користи во сите апликации на Microsoft Office (сега Microsoft 365) (Word, Excel, PowerPoint и Outlook).

Првично, VBA беше имплементација на јазикот на Microsoft Visual Basic (VB) кој се наоѓа во апликациите на Microsoft Office. Иако двата јазика се тесно поврзани, главната разлика е во тоа што јазикот VBA може да се користи само во апликациите на Microsoft Office.

Благодарение на овој едноставен јазик, можете да креирате повеќе или помалку сложени компјутерски програми кои ги автоматизираат повторувачките задачи или извршуваат голем број операции користејќи една команда.

Во нивната наједноставна форма, овие мали програми се нарекуваат макроа и се скрипти напишани од VBA програмери или програмирани од корисникот. Тие можат да се извршат со една команда со тастатура или глувче.

READ  Успешни деловни презентации

Во посложени верзии, VBA програмите може да се засноваат на специфични Office апликации.

Алгоритмите може да се користат за автоматско генерирање извештаи, списоци со податоци, е-пошта итн. Можете да користите VBA за да креирате детални деловни апликации базирани на стандардни Office апликации.

Иако VBA моментално е доста ограничен за искусни програмери, неговата пристапност, богата функционалност и голема флексибилност сè уште им се допаѓаат на многу професионалци, особено во финансискиот сектор.

Користете го макро рекордерот за вашите први креации

За да креирате макроа, мора да кодирате програма на Visual Basic (VBA), која всушност е макро снимање, директно во алатката предвидена за ова. Не секој е компјутерски научник, па еве како да поставите макроа без да ги програмирате.

– Кликнете на јазичето Инвеститорот, потоа на копчето Enregistrer макро.

- На терен макро име, напишете го името што сакате да го дадете на вашето макро.

На терен Копче за кратенка, изберете комбинација на копчиња како кратенка.

Напишете опис. Ако имате снимено повеќе од едно макро, препорачуваме да ги именувате сите правилно за да избегнете злоупотреба.

– Кликнете на ОК.

Изведете ги сите дејства што сакате да ги програмирате користејќи го макрото.

– Вратете се на јазичето Инвеститорот и кликнете на копчето Стоп за снимање откако ќе завршите.

Оваа операција е релативно едноставна, но бара одредена подготовка. Оваа алатка ги копира сите дејства што ги извршувате додека снимате.

READ  Рекламирање на Фејсбук: Пренасочување на мастерклас

За да избегнете неочекувани ситуации, мора да ги извршите сите дејства неопходни за работа на макрото (на пример, бришење стари податоци на почетокот на макрото) пред да започнете со снимање.

Дали макроата се опасни?

Макрото создадено за документ Excel од друг корисник не е безбедно. Причината е многу едноставна. Хакерите можат да креираат малициозни макроа со привремено менување на VBA кодот. Ако жртвата ја отвори заразената датотека, Office и компјутерот може да бидат заразени. На пример, кодот може да се инфилтрира во апликацијата Office и да се шири секој пат кога ќе се креира нова датотека. Во најлош случај, може дури и да се инфилтрира во вашето поштенско сандаче и да испраќа копии од малициозни датотеки до други корисници.

Како можам да се заштитам од малициозни макроа?

Макроата се корисни, но тие се исто така многу ранливи и можат да станат алатка за хакерите да шират малициозен софтвер. Сепак, можете ефикасно да се заштитите. Многу компании, вклучувајќи го и Мајкрософт, ја подобрија безбедноста на нивните апликации со текот на годините. Проверете дали оваа функција е овозможена. Ако се обидете да отворите датотека што содржи макро, софтверот ќе ја блокира и ќе ве предупреди.

Најважниот совет за да ги избегнете замките на хакерите е да не преземате датотеки од непознати извори. Исто така, важно е да се ограничи отворањето на датотеките што содржат макроа за да може да се отворат само доверливи датотеки.

 

Продолжете со читање на статијата на оригиналната страница →

READ  Брзо деловно работење