Од почетокот на здравствената криза, експлодираа барањата за стопирање на работата. Зголемување што се објаснува со проширување на условите за издавање. За петнаесет дена, беа пропишани повеќе од еден милион, но не поради болест, според Националниот фонд за здравствено осигурување (Канм). Барањата доаѓаат од родители кои мораат да се грижат за своите деца поради затворањето на училиштата, од луѓе со кревко здравје кои мораат да се изолираат, од бремени жени кои стигнале до третиот триместар од бременоста.

За да се олесни обработката на барањата, Здравствено осигурување ќе отвори е-маил адреса посветена на управувањето со прекините на работа на хартија што ќе овозможи да се пренесат сите придружни документи, дознаваме Капитал. Услугата мора да биде достапна на национално ниво до крајот на неделата. Носителите на полиси ќе бидат информирани директно од нивниот фонд. Внимание, добро чувајте ги оригиналите: Здравствено осигурување може да побара нивно претставување во случај на инспекција.

Скратете ги времето за обработка

Во моментов, можете да поднесете барање за боледување преку Интернет преку теле-услугата декларира.амели.фр  (постапка резервирана за родители кои треба да се грижат за своите деца и загрозените лица)

Продолжете да ја читате статијата на оригиналната страница

READ  Бонус за старост: тоа е колективниот договор што означува дали треба да се користи при пресметување на договорениот минимум