Справување со нарушено утро

Понекогаш нашите утрински рутини се нарушени. Ова утро, на пример, вашето дете се разбуди со треска и кашлица. Невозможно е да го пратат на училиште во оваа држава! Мора да останете дома за да се грижите за него. Но, како можете да го известите вашиот менаџер за овој неуспех?

Едноставна и директна е-пошта

Не паничете, доволна е една кратка порака. Започнете со јасна тема како „Доцна утрово – болно дете“. Потоа, наведете ги главните факти без премногу долго. Вашето дете беше многу болно и моравте да останете со него, па оттука и вашето доцнење на работа.

Изразете го вашиот професионализам

Наведете дека оваа ситуација е исклучителна. Уверете го вашиот менаџер дека сте посветени да го спречите тоа да се повтори. Вашиот тон треба да биде цврст, но љубезен. Апелирајте до вашиот менаџер за разбирање, а истовремено потврдувајќи ги вашите семејни приоритети.

Пример за е-пошта


Тема: Доцна утрово – Болно дете

Здраво господине Дуранд,

Утринава ќерка ми Лина беше многу болна со висока температура и упорна кашлица. Морав да останам дома за да се грижам за неа додека чекав решение за грижата за децата.

Овој непредвиден настан надвор од моја контрола го објаснува моето задоцнето доаѓање. Се обврзувам да преземам чекори за да спречам оваа ситуација повторно да ја наруши мојата работа.

Уверен сум дека го разбирате овој настан од виша сила.

Cordialement,

Пјер Лефевр

Потпис на е-пошта

Јасната и професионална комуникација овозможува добро менаџирање на овие семејни настани. Вашиот менаџер ќе ја цени вашата искреност додека ја мери вашата професионална посветеност.