Социјални мрежи, медиуми, дискусии на тераса: често сме во заблуда, намерно или не. Како да се разликува вистинското од лажното кога двајца лекари зборуваат контрадикторно за иста вакцина? Кога еден политичар се потпира на многу убедливи личности за да ги брани своите идеи?

На овој прадедовски проблем би сакале да одговориме: доволно е интелектуална строгост и научен пристап! Но, дали е толку едноставно? Нашиот ум може да нè измами, когнитивните предрасуди не спречуваат точно да расудуваме. Податоците и графиките можат да бидат погрешни кога се злоупотребуваат. Не се залажувајте повеќе.

Преку едноставни примери ќе откриете кои се триковите што ги користат оние кои грешат или сакаат да ве измамат. Вистинска алатка за интелектуална самоодбрана, овој курс ќе ве научи да ги забележите и да им се спротивставите што е можно побрзо! Се надеваме дека на крајот од овој курс, вашата аргументација и вашата анализа на информации ќе се трансформираат, што ќе ви овозможи да се борите со лажните идеи и расудувања кои кружат околу вас.