Општи правила на однесување во Франција

Возењето во Франција следи одредени општи правила. Возите десно и претекнувате лево, исто како во Германија. Ограничувањата на брзината варираат во зависност од видот на патот и временските услови. За автопатиштата, ограничувањето е генерално 130 km/h, 110 km/h на патишта со две ленти разделени со централна бариера и 50 km/h во градот.

Клучни разлики помеѓу возењето во Франција и Германија

Постојат неколку забележителни разлики помеѓу возењето во Франција и Германија за кои германските возачи треба да бидат свесни пред да возат. излета на патот во Франција.

  1. Приоритет десно: Во Франција, освен ако не е поинаку назначено, возилата што пристигнуваат од десно имаат приоритет на раскрсниците. Ова е фундаментално правило на францускиот код за автопат што секој возач треба да го знае.
  2. Радар за брзина: Франција има голем број радари за брзина. За разлика од Германија каде што некои делови од автопатот немаат ограничување на брзината, во Франција ограничувањето на брзината е строго спроведено.
  3. Пиење и возење: во Франција, границата на алкохол во крвта е 0,5 грама на литар или 0,25 милиграми на литар издишен воздух.
  4. Безбедносна опрема: Во Франција задолжително е да имате безбедносен елек и предупредувачки триаголник во вашето возило.
  5. Кружни текови: Кружните текови се многу чести во Франција. Возачите во кружниот тек обично имаат приоритет.

Возењето во Франција може да има некои разлики во споредба со Германија. Важно е да се запознаете со овие правила пред да тргнете на патот.

READ  Даноци за странци во Франција