Рачно изработени маски за ткаенина на работа, наскоро заврши. Судејќи според Високиот совет за јавно здравје (ХЦСП) недоволно филтрирање на заразни варијанти на коронавирус, државниот секретар за здравствено здравје, Лоран Пиетрашевски, објави во недела, 24 јануари, за претстојната забрана за местото на работа.

„Владата скрупулозно ги следеше препораките на Високиот совет за јавно здравје (ХЦСП) од почетокот на кризата“, рече Лоран Пјетражевски за Франсинфо, додавајќи дека здравствениот протокол „Quicklyе предвиди многу брзо дека рачно изработени маски не се потребни во бизнисот“. Е биде адаптиран „Откако, како и секогаш, разговаравме за тоа со социјалните партнери“.

Дозволени се три вида маски

Само три типа на маски можат, во принцип, да се носат во деловната активност: хируршки маски (од медицинскиот свет, со сина страна и бела страна), маски FFP2 (најзаштитни) и таканаречени индустриски маски за ткаенини. Категорија 1 ” Индустриските маски од ткаенина „Категорија 2“, кои филтрираат само 70% од честичките, наспроти 90% за оние од „категорија 1“, и оние направени на занаетчиски начин, кои не се тестираат според перформансите, веќе не можат да се користат.

Декрет со кој се препорачува овие маски повеќе да не се носат на јавни простории, исто така, мора да се објави многу скоро. Одлука критикувана од Националната медицинска академија која смета дека оваа мерка „Недостаток на научни докази“....

 

Продолжете да ја читате статијата на оригиналната страница

READ  Плата плата: што се менува на 1 јануари 2021 година