Можно е стекнување нови вештини и поддршка на вашето знаење од далечина! Ако сакаш сте обука во вашето поле на студирање оптимизирајќи го вашето време, само одете на Pоле работни места. Ова е мултидисциплинарна платформа каде што ќе ја најдете најдобрата обука за да се развиете во вашата дисциплина.

Во зависност од вашиот тип на обука, откако ќе завршите, ќе добиете или диплома од вашата специјалност, или професионална титула или сертификат. Па да го видиме области опфатени со оваа локација како и форматот на обука и случаите каде што може да се плати!

Областите опфатени со курсевите за учење на далечина понудени од Pôle-emploi

Обуката на далечина што ја нуди Pôle emploi опфаќа голем број области. Ако сакате да знаете дали е твое поддржано од платформата, само одете во делот " најдете го мојот тренинг потоа внесете го клучниот збор поврзан со вашата дисциплина. Можете исто така да го усовршите вашето пребарување со наведување на вашето ниво на влез и нивото со кое сакате да ја напуштите обуката, како и периодот што ви одговара.

Надвор од вашето специфично пребарување, постои категорија на обука во различни области што ја нуди платформата. Ова е за да ви помогне да го пронајдете она што ве интересира и ригорозно да ве поддржи во изборот.

Ако, на пример, сакате да тренирате за да научите нова вештина, но немате одредена идеја, можете да ги консултирате за да видите што најмногу ве плени. Од домени достапни за вас :

 • обука за дигитални професии (дигитален проект менаџер, експерт за наука за податоци, развивач на мобилни телефони, UX дизајнер итн.);
 • обука за занаети и маркетинг (маркетинг менаџер, менаџер за развој на бизнис, инженер за продажба, дигитален маркетинг итн.);
 • обука за занаети со храна (месар, слаткар, пекар итн.);
 • обука за градежни занаети (електрична енергија, нискоградба, VRD, итн.);
 • обука за образовни професии (наставник, главен советник за образование, домашна грижа за деца итн.);
 • обука за сметководствени професии;
 • обука за јазици (шпански, англиски, италијански, итн.);
 • обука за започнување бизнис.

Структурата на учење на далечина

Pôle-emploi ги користи во контекст на своите курсеви за обука на далечина што ги нуди едукативни алатки следново:

 • објаснувачки видеа;
 • сериозна игра за учењето да биде позабавно и затоа попривлечно;
 • онлајн курсеви;
 • педагошкиот модел на превртени часови (домашни часови, домашна работа на час);
 • менторство и индивидуална размена со обучувачи.

За време на обуката ќе биде вашиот педагошки менаџер одговорен за вас придружува во вашето учење и развој и ќе одговори на сите ваши прашања. Исто така, ќе се формираат групи на ученици со цел да се овозможи конструктивна размена во рамките на обуката. Ќе има и технички тимови на ваше располагање да ве ориентираат.

Платена обука: дали е можно?

Во некои случаи, можете да го следите вашиот тренинг додека ви е платен (внимавајте да не се мешате со финансирањето на предметната обука). Во овој контекст, има 2 случаи.

За луѓе компензирани од Pôle emploi

Прво на сите, тоа ќе потрае зборувајте за вашиот проект за обука со вашиот советник за да може да провери со вас дали оваа обука е најдобро одговара за вас. Ако навистина е така, тогаш ќе можете да добивате помош за обука „AREF“ за враќање на работа во рамките на границите на вашите права на компензација (ист износ како и вашиот традиционален додаток).

Во случај вашата обука да продолжи надвор од времетраењето на вашите права на овој додаток, постои Надоместок за крајот на обуката "РФФ". Потоа го презема вашиот традиционален додаток за да продолжи да ви плаќа до крајот на обуката. Во конкретниов случај се работи за паушал.

За оние кои бараат работа без надомест

Ако не го добиете додатокот за враќање на работа, може да добиете надомест. Во Pôle Emploi, тие го нарекуваат ова: Надоместокот за обука на Pôle Emplois „RFPE“. Од друга страна, вашата обука мора да биде договорено од Pôle emploi и дека е вклучен во вашиот персонализиран проект за пристап до работа.