Печатете пријателски, PDF и е-пошта

Дизајниран како патување низ истражување, овој MOOC ги претставува истражувањата во Франција во нејзините различни аспекти и поврзаните професионални можности.

По стапките на новинарката Каролин Бехаг, ќе ве одведеме до четири „Дестинации“: науки и технологии, човечки и општествени науки, право и економија, здравје.
На секоја дестинација ќе се сретнеме со оние кои најдобро го познаваат истражувачкиот екосистем и неговите професии: истражувачите и нивните тимови!
овие интервјуа ќе биде можност да ги поставиме прашањата што ни ги доверија средношколците во текот на прелиминарната истрага како: како да се најде инспирација? Можеме ли да потрошиме години на иста тема? Што да направите кога не можете да најдете ништо?
Обраќање со „застанувања“. вкрстени теми (квалитетите на истражувачот, неговиот секојдневен живот, истражувачката лабораторија, научната публикација) ќе го комплетираат патувањето.
И ако истражувањето ве привлекува, но се прашувате за рутата што треба да ја следите, одете во „Ориентационите точки“ каде што Ерик Ноел, советник за насоки, ќе ви понуди идеи за изградете и потврдете го вашиот професионален проект.

READ  Како да се вратите назад за време на отсуството за рекласификација?