Печатете пријателски, PDF и е-пошта

Форми на учтивост: Не се заплеткувајте!

Напишете писмо, белешка или пошта стручното лице бара почитување на одредени кодекси на пракса. Учтивите изрази се суштински дел од ова. Дури и да е професионална е-пошта, тие заслужуваат да бидат ценети. Игнорирањето или игнорирањето на овие кодови може да биде штетно за вашата професионална врска.

Прифатете ги поздравите или изразувањето поздрав: Што вели кодексот на пракса?

Не е невообичаено на крајот од писмото или професионалната е-пошта да се најде учтивата формула: „Ве молам прифатете го изразот на мојот најголем поздрав“. Иако е широко распространета, таа е погрешна формулација и која за жал може да ја уништи перцепцијата за професионалноста или компетентноста на испраќачот на е-поштата.

Глаголот да се одобри одговара на одредени правила за кои не се секогаш точни зборовите што се однесуваат на љубезни формули. Да се ​​согласиме, всушност има латинско потекло „Gratum“ што значи „пријатно или добредојдено“. Општо земено, овој глагол признава дополнувања кои се однесуваат на изразување или осигурување.

Следствено, учтивата фраза „Ве молам прифатете го изразувањето на мојата почит“, „Ве молам прифатете го изразувањето на мојата почит“ или дури „Ве молиме прифатете го уверувањето на моето внимание“ е целосно точна.

Од друга страна, ова е погрешно: „Ве молам, прифатете го изразот на мојот најдобар поздрав“. Причината е очигледна. Можеме само да пренесеме израз на чувство или став како почит или почит. На крајот на краиштата, можеме едноставно да кажеме: „Прифатете ги моите поздрави“.

Учтивата фраза на крајот од е-поштата „Ве молам прифатете го изразувањето на мојата почит“ затоа претставува бесмислица.

READ  Користете го CCI добро во е-пошта

Изразување поздрави или чувства: Што велат обичаите?

Често се среќаваме со љубезни изрази како: „Примете, господине претседателе, изразот на моите посветени чувства“ или „Ве молам, прифатете, господине, изразувањето на моите истакнати чувства“.

Овие љубезни изрази се апсолутно точни. Навистина, во согласност со употребите кои ги препознава францускиот јазик, се изразуваат чувства, а не поздрави.

Откако се направени овие две нијанси, ништо не спречува да се одлучиме за пократки љубезни формули. Ова е исто така она што доликува на професионалните е-пошта, чијашто корисност се цени поради нивната брзина.

Според тоа, во зависност од примачот, можете да изберете учтива формула како што се: „Со почит“, „Мој најдобар поздрав“, „Мој најдобар поздрав“, „Со почит“, „Со почит“ итн.

Во секој случај, бидете свесни дека професионалната е-пошта не може да прими правописни или граматички грешки. Ова може да го наруши вашиот имиџ или имиџот на вашиот бизнис.

Дополнително, не се препорачуваат кратенки како „Cdt“ за срдечно или „BAV“ за добро за вас, дури и во контекст кога го делите истиот степен во хиерархијата со вашиот дописник.