На овој курс ќе ги научите или подобрите вашите основни вештини со софтверот Word. И особено на:

— Контрола на пасус.

- Проред.

- Клучни зборови.

— Форматирање на текст.

- Правопис.

На крајот на курсот, ќе можете лесно да пишувате и форматирате документи.

Овој водич користи едноставен, јасен јазик што секој може да го разбере.

Microsoft Office Word

Word е водечки производ на пакетот Microsoft Office. Таа е една од најкористените програми за пишување текстуални документи како писма, резимеа и извештаи. Во Word, можете да форматирате документи, да креирате резимеа, автоматски да доделувате броеви на страници, да ја коригирате граматиката и правописот, да вметнувате слики и многу повеќе.

Важноста на сериозно владеење на Microsoft Word

Word е столбот на канцеларискиот пакет на Microsoft. Сепак, изгледа полесно отколку што е, а форматирањето на едноставни страници без потребните вештини може да биде вистинска главоболка.

Перформансите на Word се соодветни на неговите можности: почетник на Word може да го создаде истиот документ како експерт, но ќе бидат потребни два часа подолго.

Презентирањето на текст, наслови, фусноти, точки и типографски промени во вашите извештаи за управување или технички извештаи може брзо да одземе многу време. Особено ако не сте навистина обучени.

Малите грешки на документ чија содржина е со висок квалитет може да направат да изгледате како аматер. Морал на приказната, запознајте се со професионалната употреба на Word што е можно побрзо.

Ако сте нов во Word, постојат неколку концепти со кои треба да се запознаете.

 • Лента за брз пристап: мала област лоцирана во горниот лев агол на интерфејсот каде што се прикажани претходно избраните функции. Се прикажува независно од отворените јазичиња. Содржи листа на често користени функции што можете да ги конфигурирате.
 •  Заглавие и подножје : Овие термини се однесуваат на горниот и долниот дел на секоја страница од документот. Тие можат да се користат за идентификација на луѓе. Заглавието обично го означува типот на документот, а подножјето типот на публикација. Постојат начини да се прикажат овие информации само на првата страница од документот и автоматски да се вметнат датумот и времето……
 • Макроа : Макроата се низа од дејства што може да се снимаат и повторат во една команда. Оваа функција ви овозможува да бидете попродуктивни кога решавате сложени задачи.
 • модели : За разлика од празните документи, шаблоните веќе содржат опции за дизајн и форматирање. Ова заштедува драгоцено време кога креирате повторливи датотеки. Можете да работите со податоци и да ја менувате нивната презентација користејќи постоечки шаблони без да мора да ги форматирате.
 •  јазичиња : Бидејќи контролната табла содржи голем број наредби, тие се групирани во тематски јазичиња. Можете да креирате свои јазичиња, да ги додавате командите што ви се потребни и да ги именувате како што сакате.
 • Филигрански : Изберете ја оваа опција ако сакате да ја прикажете датотеката на други луѓе. На овој начин, можете лесно да креирате воден печат со основни информации за документот, како наслов и име на авторот, или да потсетите дека тоа е нацрт или чувствителна информација.
 •  Директна пошта : Оваа функционалност се однесува на различните опции (групирани под насловот) за користење на документот за комуникација со трети страни (клиенти, контакти, итн.). Оваа функција го олеснува создавањето етикети, пликови и е-пошта. Може да се користи во комбинација со други, на пример за прегледување или организирање контакти како датотеки на Excel или календари на Outlook.
 • Ревизии : Ви овозможува да ги прегледате документите поединечно или заедно. Особено, ова ви овозможува да ги исправите правописните и граматичките грешки и да ги менувате документите.
 •  Рубан : горниот дел од програмскиот интерфејс. Ги содржи најпристапните команди. Лентата може да биде прикажана или скриена, како и прилагодена.
 • Пауза на страница : Оваа функција ви овозможува да вметнете нова страница во документ, дури и ако страницата на која работите е нецелосна и има многу полиња. Можете да го користите, на пример, кога ќе завршите поглавје и сакате да напишете ново.
 • SmartArt : „SmartArt“ е збир на функции кои се состојат од различни предефинирани форми кои лесно можете да ги пополните со текст додека работите на документ. Ја избегнува употребата на графички уредувач и затоа е идеален за работа директно во околината Word.
 • Стилови : Збир на опции за форматирање што ви дозволуваат да го изберете стилот што го нуди Word и да користите фонтови, големини на фонтови итн. предефинирани.

Продолжете со читање на статијата на оригиналната страница →