Корпоративна е-пошта

Во денешното деловно опкружување каде е-поштата стана преферирана алатка за комуникација. Неопходно е да ги совладате вештините потребни за да ги пренесете вашите пораки. Постојат многу начини да го пренесете вашето незадоволство на некој колега со кој на некој начин сте во конфликт. Можеме да замислиме дискусија лице в лице, телефонски повик или некаков вид посредување. Сепак, е-поштата останува едно од најчесто користените средства во светот на работата.

Е-пошта е многу моќна алатка која е широко користен поради многу причини.

Кога испраќате е-пошта, има автоматско снимање на комуникацијата. Затоа, вашите различни размени може да се организираат во папка е зачувана безбедно. Така, тие можат да се користат во иднина поради референци или правни причини. Користењето на е-пошта како официјално средство за комуникација, исто така, заштедува пари на бизнисот. Важно е да ги забележите овие точки за да разберете колку е важно за вас да го совладате овој тип на начин на комуникација.

Во вашата секојдневна работа може да се случи на некој колега да му треба потсетување на некои правила на добро однесување за да има. Вреди да се запамети дека известувањето на соработникот преку е-пошта е формален и ефективен начин цврсто да ја пренесете вашата поента. Ако таков колега одлучи да не го промени својот став по повеќекратните предупредувања, е-пораките што сте ги испратиле може да бидат претставени за да се оправдаат понатамошни активности од ваша страна. Запомнете дека тие се складирани безбедно и може да се повлечат и да се користат за прикажување на историјата на недолично однесување на дотичната личност.

READ  Како да се направи успех во неговиот изглед?

Пред да известите колега по е-пошта

Како што беше наведено претходно, употребата на е-пошта за комуникација е формална. Ова имплицира дека тежи повеќе од вербално предупредување и носи повеќе последици. Затоа, пред да известите некој со кој работите преку е-пошта, размислете за вербални предупредувања. Некои ќе го приспособат своето однесување кога ќе го направите тоа. Следствено, не е неопходно, без претходно да се бара да се реши проблемот, да му се даде непотребна големина. Исто така, известувањето на колегата преку е-пошта можеби не е секогаш идеалниот начин да ги убедите да се променат. Третирајте го секој случај и секој според ситуацијата. Пред да го изразите својот гнев преку е-пошта, треба да знаете како да го направите тоа. Треба да ги соберете вашите мисли и да сфатите што сакате да напишете и нивото на влијание што ви е потребно за да го добиете посакуваниот резултат.

Идентификувајте го проблемот

Првата работа што треба да ја направите пред да ја испратите вашата е-пошта е да го идентификувате предметот на вашата иритација. Не е толку едноставно како што изгледа. Во канцеларија каде владее конкуренција и ривалство, мора да бидете сигурни дека вашите обвинувања имаат сериозна основа. Не се работи за тоа да измачувате член од вашиот тим со озборувања. Меѓутоа, ако сте жртва или сведок на чин на недолично однесување и фактите се сигурни, преземете акција. Сепак, не заборавајте да ги почитувате правилата на вообичаената учтивост.

Кој е лицето со кое имате проблем?

Претерано создавање конфликт меѓу вас и менаџерот, на пример, нема да ви донесе ништо добро на вас или на вашиот тим. Ова дефинитивно ќе влијае на вашата продуктивност и може да ве доведе во леплива ситуација. Наместо е-пошта, размислувањето за дискусија лице в лице може да биде корисно како прв чекор во решавањето на проблемот за кој сте загрижени. Меѓутоа, ако вашите повеќекратни дискусии лице-в-лице и вербални предупредувања не успеат, не двоумете се да испратите официјални е-пошта што секако ќе ви користи подоцна.

READ  Како да напишете професионално резиме?

Погледнете ја вашата е-пошта

Вашата е-пошта треба да биде професионално напишана. Кога преземате иницијатива да го критикувате однесувањето или работата на одреден поединец преку е-пошта, запомнете дека ова е официјален документ. Тоа значи дека тоа е документ кој може да се сврти против вас. Почитувајте ги сите правила што се очекуваат за пишување писмо во овој контекст.