Пребарувањето на пребарувачите како Google е лесно. Сепак, повеќето корисници не знаат како да го прават тоа и не секогаш ги користат напредните карактеристики на пребарувачите за да ги насочат своите пребарувања. Тие обично се ограничени на внесување реченица или клучни зборови во Google, додека можно е да се добијат порелевантни резултати во првите редови. Наместо да добиете стотици илјади, па дури и милиони резултати, можете да добиете повеќе релевантни URL адреси кои ќе им олеснат на корисникот без да губат време. За да стане про-пребарување на Google во канцеларијата, особено ако треба подготви извештајЕве неколку совети кои треба да ги разгледате.

Користење на наводници за да го насочите вашето пребарување

Google ги зема предвид неколку симболи или оператори кои можат да го насочат своето пребарување. Овие оператори работат на класичниот мотор, Google Images и други варијации на пребарувачот. Меѓу овие оператори, ги забележуваме наводниците. Цитираната фраза е добар начин за пребарување на прецизна формулација.

Следствено, добиените резултати ќе бидат оние што ги содржат точно поимите внесени во наводници. Овој процес ви овозможува да напишете не само еден или два збора, туку и цела реченица, на пример „како да напишете извештај за состанок“.

Исклучување зборови со знакот "-"

Додавањето на цртичка понекогаш е неопходно за експлицитно да се исклучат еден или два термина од пребарувањето. За да го направите ова, ние претходиме на терминот или условите за забрана од знак за цртичка или минус (-). Со исклучување на еден збор од неговото барање, се изговара друг збор.

Ако сакате да најдете веб-страници што зборуваат за семинари на крајот на годината, на пример, кои во исто време не зборуваат за колоквиуми, само напишете „семинари на крајот на годината - колоквиум“. Честопати е вознемирувачко да барате информации и да добиете илјадници ирелевантни резултати заради имењакот. Така цртичката ги избегнува овие случаи.

Додавање зборови со „+“ или „*“

Спротивно на тоа, знакот "+" ви овозможува да додадете зборови и да му дадете поголема тежина на еден од нив. Овој знак овозможува да се добијат заеднички резултати за неколку различни поими. Исто така, ако се сомневате во пребарувањето, додавањето на sterвездичка (*) ви овозможува да извршите специјално пребарување и да ги пополните празнините на вашето барање. Оваа техника е погодна и ефикасна кога не сте сигурни во точните услови на барањето, а таа работи во повеќето случаи.

Со додавање на sterвездичката по еден збор, Google ќе го задебели зборот што недостасува и ќе го замени sterвездичката со него. Ова е случај ако барате „Ромео и Јулија“, но сте заборавиле еден збор, тогаш ќе биде доволно да напишете „Ромео и *“, Гугл ќе го замени aвездичката со Јулија што ќе ја стави со задебелени букви.

Употребата на "или" и "и"

Друг многу ефикасен совет за да бидете професионалец во пребарувањето на Google е да пребарувате со употреба на „или“ („“ или „на француски јазик). Оваа команда се користи за наоѓање на две ставки без да се исклучи ниту една и барем еден од двата поима мора да биде присутен во пребарувањето.

Командата „И“ вметната помеѓу два поима ќе ги прикаже сите страници што содржат само една од двете. Како професионалец за пребарување на Google, треба да знаете дека овие команди можат да се комбинираат за поголема прецизност и релевантност при пребарувањето, едната не ја исклучува другата.

Наоѓање одреден тип на датотека

За да дознаете како да станете про пребарување на Google за брзо да пронајдете тип на датотека, мора да ја користите командата за пребарување „тип на датотека“. Во повеќето случаи, Гугл дава резултати од најдобро рангираните страници меѓу првите резултати. Меѓутоа, ако точно знаеме што сакаме, можеме да избереме да прикажуваме само специфичен вид датотека за да ја олесниме задачата. За да го направите ова, ќе ставиме "тип на датотека: клучните зборови и видот на форматот што се бара".

Во случај на пребарување на PDF-датотека за презентација на состанок, ќе започнеме со внесување на „Тип на датотека за презентација на состанок: pdf“. Предноста со оваа команда е тоа што не прикажува веб-страници, туку само PDF документи на нејзиното пребарување. Истиот процес може да се искористи за пребарување песна, слика или видео. На пример, за песна, мора да напишете „наслов на типот на датотеката за песната: mp3“.

Специјално пребарување по слики

Пребарувањето по слика е функција на Google што е малку позната за корисниците на Интернет, но сепак е многу корисна. На Google е достапен посебен дел за пребарување слики, ова е Google Images. Тука не станува збор за внесување клучен збор и додавање „слика“ потоа, туку за поставување фотографија од вашиот компјутер или таблет за да видите дали слични слики се појавуваат на Google, за да споредувате слики. слики со пребарување на URL.

Пребарувачот ќе ги прикаже веб-сајтовите што ја содржат сликата и ќе покажат слични слики. Оваа функционалност е корисна да се знае големината, изворите на сликата, до денес со повеќе или помалку прецизност поставувањето на линијата на оваа.

Пребарувајте веб-сајт

Постои начин да пронајдете потребни информации на некоја страница. Ова овозможува да се ограничи пребарувањето на само една страница. Оваа операција е можна со внесување на "страница: име на име на име". Со додавање клучен збор, лесно ги добиваме сите информации поврзани со вашиот клучен збор присутни на страницата. Отсуството на клучен збор во барањето овозможува да се видат сите индексирани страници на предметната страница.

Прилагодете ги резултатите од пребарувањето на Google

Можете да ги прилагодите резултатите во Google Новини за да видите издание за одредено земја. Можете да го прилагодите вашето издание со активирање на сопственото издание преку врската на дното на страницата. Можете да го прилагодите екранот на Google News со избирање на еден од можните режими (еднократен, модерен, компактен и класичен), прилагодување на темите со додавање на локални теми за вести.

Можете исто така да ги прилагодувате изворите на Google News со наведување на вашите омилени и најмалку омилени сајтови. Исто така е можно да се прилагодат параметрите за пребарување. Како уште еден совет да стане про-Google, можете да ги прилагодите филтрите за SafeSearch за филтрирање на сексуална или навредлива содржина.

За да се забрза истражување на пребарувач, активирајте Instant Search, се приспособат на бројот на резултати на една страница (од 10 резултати на една страница или 50 100 страниците со резултати), отворете резултатите во нов прозорец, го блокираат одредени сајтови, промена на стандардниот јазик или вклучување на повеќе јазици. Со прилагодување на параметрите за пребарување, исто така можете да го промените Прецизни со избирање на град или држава, адреса, поштенски код. Овие параметри се влијае на резултатите и прикажување на повеќето релевантни страници.

Добијте помош од други алатки на Google

Google нуди неколку алатки кои го олеснуваат истражувањето, како што се:

Дефинирајте, оператор кој ја дефинира зборот без потреба да поминува низ Википедија. Само напишете " дефинира: збор што треба да се дефинира И дефиницијата е прикажана;

Кеш е оператор кој ви овозможува да ја видите страницата како што е зачувана во кешот на Google. (кеш: име на име);

Поврзани ви дозволува да додадете URL по командата за идентификација на слични страници (поврзани: google.fr за да откриете други пребарувачи);

Allintext е корисен за пребарување на термин во телото на страницата со исклучување на насловот на страницата (allintext: збор за пребарување);

allinurl е функција која ви овозможува да ги пребарувате URL-то на веб-страници и Inurl, intext, ќе ви овозможи да пребарувате за целосна реченица;

Алинеит и интитл ќе ви овозможи да пребарувате во насловите на страниците со ознака „наслов“;

Акциите служат за следење на курсот на цената на акциите на компанијата со пишување акции: име на компанијата или кодот на нејзиниот удел ;

Инфо е алатка која ви овозможува да добиете информации за некоја страница, да пристапите до кешот на таа страница, слични страници и други напредни пребарувања;

Време се користи за да се открие временската прогноза за град или регион (време: Париз ви овозможува да дознаете какво е времето во Париз;

мапа ја прикажува мапата на еден локалитет;

Inpostauthor е оператор на Google Blog Search и е посветен на истражување во рамките на блоговите. Овозможува да се најде блог статија објавена од авторот (автостоп: име на авторот).

Inblogtitle исто така е резервирана за пребарување во рамките на блоговите, но го ограничува пребарувањето до блогот наслови. Inposttitle го ограничува пребарувањето до насловите на блог постови.

Добијте повеќе информации за пребарувачот

Има многу информации на интернет и не е секогаш лесно да се знае како да се добие. Сепак, пребарувањето за пребарување на Google директно го напише барањето кое одговара на нејзините пребарување и пристапни страници на јавните податоци, како што е БДП, стапка на морталитет, животен век, воено трошење. Може да се претвори Google во калкулатор или конвертор.

Така да се знае резултатот од математичката операција, само внесете ја оваа операција во полето за пребарување и започнете со пребарувањето. Пребарувачот поддржува множење, одземање, делење и дополнување. Комплексните операции се исто така можни, а Google овозможува да ги визуелизира математичките функции.

За оние кои сакаат да конвертираат единица вредност, како што се брзината, растојанието помеѓу две точки, валута, Google поддржува многу системи и валути. За да конвертирате растојание на пример, едноставно напишете ја вредноста на ова растојание (на пример, 20 километри) и претворете го во друга единица вредност (во милји).

За да го знаете времето на една држава за видеоконференција, на пример, само треба да напишете барање + време + име на земјата или на главните градови на оваа земја. Исто така, за да бидете свесни за достапните летови помеѓу два аеродрома, мора да ја користите командата „лет“ за да влезете во градовите за поаѓање / дестинација. Командата „лет“ ќе ги прикаже компаниите изнајмени на аеродромот, распоредот на различните патувања, летовите од и до дестинацијата.

Со среќа………