За сите овие години, обука на далечина се во голема побарувачка кај барателите на работа, вработени во преквалификација или дури и студенти на почетна обука. Навистина, можно е да се следи сериозна обука на далечина и добие признаена диплома.

Неколку училишта и центри за обука нудат курсеви за учење на далечина кои им овозможуваат на учениците да вршат други активности настрана. Кои се различните дипломски курсеви на далечина? Како функционира и како да се регистрирам? Ајде да објасниме сè.

Што е дипломско образование на далечина?

За разлика од другите видови учење на далечина (сертифицирање и квалификување), обуката за диплома дозволувастекнете диплома од призната институција. Учениците на оваа обука се класифицирани според нивното ниво на студии: помеѓу Bac+2 и Bac+8. Овие вториве се исто така класифицирани според нивниот статус :

 • овластен ;
 • насочени;
 • регистриран во RNCP;
 • одобрени;
 • сертифициран од CNCP.

Тие ќе ги продолжат своите студии преку Интернет со приватни или јавни установи или на универзитети (инженерско училиште, бизнис школа, итн.).

Како функционираат курсевите за учење на далечина?

За да следите курс за учење на далечина, мора да студирате онлајн преку курсеви добиени по пошта или на онлајн платформи, тоа зависи од секое претпријатие. Оваа обука може да се направи во секое време: наутро, навечер, попладне…, а може да се направи и преку видеоконференции, прашања со повеќекратен избор, поправени вежби или видео упатства.

READ  Нашите совети за препознавање на добра обука за човечки ресурси од далечина

Што се однесува до практичната страна, кога следат курс за образование на далечина кој бара обука, учениците ќе мора да го направат тоа тренирај сам, за разлика од конвенционалните формации. Од таму разбираме дека обуката на далечина, дипломите се конкретно наменети на мотивирани луѓе кои сакаат да учат и автономни.

Како оди регистрацијата за курс за учење на далечина?

За да бидете примени на онлајн курс за диплома, тоа варира во зависност од установите за обука. Сепак, за повеќето институции, најпрво е неопходно секој кандидат ја достават својата апликација. Во последното ќе треба да ги објасни причините зошто сака да ја следи оваа обука во оваа установа. Потоа, дотичната институција ќе договори термин со кандидатот за интервју.

Треба да знаете дека учењето на далечина не започнува со нормалниот почеток на учебната година, туку може да започне секогаш кога. За финансиската страна на дипломскиот курс чини неколку стотици евра. Во повеќето случаи, стапките се месечни. За да избегнете следење на многу скап курс за диплома преку Интернет, постојат центри за учење на далечина што ги нудат некои универзитети, тие се многу подостапни.

Кои се различните курсеви за учење на далечина?

Има некои онлајн курсеви за диплома поинтересен од другите. Еве ги најдобрите.

Дипломски курсеви за архитектура и внатрешен дизајн

Тоа се студии кои секој може да ги следи, дури и без да има бак. Учиш да правиш проекти за декорација и внатрешен дизајн и да ја развиваш својата креативност. Овој тип на обука трае само неколку месеци и на крај добиваш диплома. Со добиената диплома може да се практикува како:

 • консултант за планирање;
 • дизајнер на ентериер;
 • дизајнер на бањи и кујни;
 • сценограф;
 • консултант за декорација итн.
READ  4 универзитети да ги искористат предностите на образованието на далечина по психологија

A BTS NDRC (преговарање за дигитализација на односите со клиентите)

Тоа е еден од омилените курсеви за студентите, и со добра причина, тоа е краток онлајн курс за диплома. За да пристапите до него, мора барем имај Bac+2. По завршувањето на студиите, учениците ќе мора полагаат завршен испит пред да ги добијат дипломите, овој преглед ќе се полага во испитниот центар најблиску до нивниот дом. Со овој тренинг, можно е да се вежба како:

 • претприемач ;
 • телефонски советник или телемаркетинг;
 • менаџер за продажба и оддел;
 • асистент за управување во мали и средни претпријатија (мало средно претпријатие);
 • менаџер на сектор, тим или област;
 • советник за клиенти итн.

A CAP AEPE (образовен поддржувач во раното детство)

Многу е интересно да се следи овој курс за диплома бидејќи е многу лесно да се најде работа по добивањето на вашата диплома. Оваа диплома се состои од учење како да се грижите и да ги пречекате малите деца. Овој КАП АЕПЕ трае 2 години со завршен испит и ви овозможува да практикувате професии како што се:

 • чувар на деца;
 • воспитувач;
 • расадник или помошник за згрижување деца;
 • работник во расадник;
 • директор на расадник;
 • аниматор од раното детство итн.