Повеќето луѓе се плашат од критики. Зошто? Сосема едноставно затоа што отсекогаш се сметало за прекор или девалвација. Сепак, може да претставува лост за развој под услов да е конструктивен. Сè уште треба да знаете како да го формулирате, издадете и поздравите.

Што е конструктивна критика?

Конструктивната критика е прилично уметност. Тоа мора да му овозможи на засегнатото лице да ги идентификува неговите слаби точки и празнините што тој мора да ги пополни во различни точки. Ова не е случај со негативниот преглед. Ова има тенденција да генерира чувства на вина и фрустрација. Покрај тоа, сериозно ја уништува самодовербата.

Според експертите во меѓучовечките односи, мора да направите критики кога е потребно, особено кога ќе го цениме некого. Но, тоа мора да биде добро изразено. Ова му помага на човекот да напредува во животот. Но, во сите околности, секогаш треба да запомните дека треба да ги одберете вашите зборови пред да зборувате и кога е важно.

Како да се издаде конструктивна критика?

Од страв од реакцијата на засегнатото лице, повеќето луѓе се двоумат да изнесат критика. Како ќе ја земе забелешката? Може ли да се навреди? Понекогаш дури и се прашуваме за иднината на врската. Се разбира, невозможно е да се знае како ќе реагира лицето и покрај тоа, ништо не може да се промени.

Од друга страна, може да се даде поголема грижа за начинот на формулирање и издавање критики. Исто така мора да се направи да биде прифатливо. Значи, постојат некои правила кои треба да се почитуваат за да се постигне таква цел.

READ  Како да управувате со врската со неговиот менаџер?

Изберете совршено време

Силно е обесхрабрено да реагира под влијание на лутината. Инаку, ризикуваме да започнеме злобни и демотивирачки зборови. За да се избегне оваа несреќна грешка што може да го уништи врската, мора да почека до бура пред велејќи дека ништо. Покрај тоа, може да се излечи неговиот гнев во многу начини.

Ако е неопходно да се реагира во блиска иднина, неопходно е да се избегнат испраќањето на коментарите до лицето кое е насочено. Со други зборови, не треба да се критикуваат, туку генерализирана забелешка.

Секогаш потпирајте се на фактите

Второто правило не е да го критикуваат неговиот став. Тоа е судење за него. Како пример, кажувајќи му дека е зашеметен ако заборавил дека важен состанок не е ништо друго освен срам. Ние секогаш мораме да бидеме базирани на факти. Затоа мора да се запамети околностите, местото, датумот и времето.

Подготовка е исто така потребна. Критиката што треба да се емитува мора да се формулира однапред, да се води сметка за конкретни примери. Покрај тоа, потребно е да се подготви состанок. Доколку е потребно, не двоумете се да вежбате да го пронајдете вистинскиот тон за усвојување. Секогаш мора да имаме на ум дека имаме порака за пренос.

· Предложете решение

Кога правиме конструктивна критика, мора да прифатиме дека и засегнатото лице има збор. Со други зборови, мора да бидете отворени за дискусија и да дозволите слободно да се изразува. Преку оваа размена, го охрабруваме другиот правилно да ја процени ситуацијата.

READ  Емоционална интелигенција на работа

Исто така, од суштинско значење е да се земат предвид неговите предлози. Во исто време, мора да му помогнете да ги подобри работите со изнаоѓање свои решенија. Уште еднаш, мора да останеме фактички и да прифатиме позитивен изглед. Затоа, наместо да кажете „треба да имате“, подобро е да користите „можевте“.

Истакнете ги вашите јаки страни

Изградбата на конструктивна критика исто така значи да се потенцираат силните страни на другите, со цел да се утешат и да се заштити нивната самодоверба. Кога станува свесен за своите способности, засегнатото лице добива мотивација и самодоверба. Може дури и да се надмине.

Исто така, запомнувањето на вистинските работи што ги направило лицето е подобар начин да се справите со вашиот гнев. Willе ги заборавите разочарувањата, затоа што верувате дека тој може да направи разлика и да го реши проблемот. Предупредување! Во текот на интервјуто, од суштинско значење е да се биде искрен.

Следете

Целта со конструктивна критика е да се натера на засегнатото лице да го оптимизира нивниот напредок на долг рок. Со други зборови, вашата интервенција не застанува по првото интервју. Ние мора да продолжиме.

Ова значи дека мора да останете достапни ако му треба помош или ако повторно се соочи со проблем. Очигледно, невозможно е да се допре до него ако тој не го променил своето однесување.

Кога зборувате со вашиот соговорник, важно е да останете смирени. Ние, исто така, мора да ги оставиме настрана чувствата. Имајте на ум дека целта не е да се жалите, туку да се најде начин за подобрување на ситуацијата.

READ  Како да управувате со еден колега кој има лош став?

Како да добиете конструктивна критика?

Ако сте оној кој е во позиција да прими критики, што треба да направите? Очигледно, ова не е лесно. Сепак, мора да му дозволите на вашиот соговорник да зборува. Во никој момент не треба да го прекинувате. Покрај тоа, мора да имате добри вештини за слушање.

Исто така, најдобро е да не се минимизира проблемот. Ние мора да ја добиеме критиката издадена и сите емоции што ја придружуваат. Нема прашање за оправдување на себе. Мора да му биде јасно на вашиот соговорник дека навистина сакате да ги разберете неговите зборови. Доколку е потребно, не двоумете се да му поставувате прашања. Всушност, можете апсолутно да побарате конкретни факти.

Ако дојде до негативни емоции, избегнувај веднаш да одговарате. Најдобро е да се направи чекор назад и да се анализира содржината на добиената критика. Ова може да ви помогне подобро да ја разберете пораката на вашиот соговорник. Тогаш можеш да дадеш свое мислење.

Во исто време, размислете за сугестија за песна за подобрување врз основа на вашето барање. Ако го направите ова, можете да ги подобрите вашите перформанси и да ги подобрите вашите односи со вашето семејство, соработници и супервизори.

Да се ​​заклучи, потребна е конструктивна критика. Таа мора да му дозволи на засегнатото лице да стекне доверба во себе и да најде вистинско средство за да ги оптимизира нивните перформанси. Уште еднаш, избраните зборови мора да бидат внимателно одбрани. Критиката мора да се потсети на фактите, да ги поттикне силните страни на насоченото лице и да вклучи патека за подобрување. Ако добивате конструктивна критика, исто така мора да научите да ја примате. Не смееме да се занесуваме. Мора да го слушате вашиот соговорник и да ги анализирате неговите зборови. Мора да се сеќавате на способноста да издавате конструктивна критика или да ги примите во случај на грешки од ваша страна, и квалитет што ќе ве зајакне.