Целосно бесплатна премиум обука на OpenClassrooms

Дали користите социјални медиуми, системи за препораки за да одлучите каде да јадете или веб-локации за да резервирате одмори или сместување во последен момент?

Како што знаете, овие сајтови користат техники за машинско учење наречени „таргетирање“ и „профилирање“ за да ги разберат интересите на корисниците и да им понудат производи и реклами врз основа на нивните преференции. Оваа технологија се користи за анализа на големи количини на податоци, во овој случај вашите лични податоци. Овие податоци често се многу чувствителни, бидејќи може да се однесуваат на вашата локација, политички мислења, религиозни убедувања итн.

Целта на овој курс не е да заземе позиција „за“ или „против“ оваа технологија, туку да разговара за можните идни опции за заштита на приватноста, особено за ризикот од откривање на лични податоци и чувствителни информации кога се користат во јавни апликации како што се системи за препораки. Знаеме дека навистина е можно да се дадат технички одговори на итни прашања од јавен интерес, не е случајно што новата Општа регулатива за заштита на податоци (или европско законодавство) GDPR стапи на сила во мај 2018 година.

Продолжете со читање на статијата на оригиналниот сајт→

READ  Колективни транзиции: нов курс за обука за предвидување и поддршка на преквалификација на вашите вработени