Преземање белешки додека на состанокот не е секогаш лесно. Дали да направите извештај или извештај, да пишувате на хартија се што е речено бара одредена техника.

Еве ги моите совети за земање ефективни белешки на состаноците, едноставни совети што треба да ги поставите на место, кои ќе те спасат многу време.

Преземање белешки на состанокот, главните тешкотии:

Како што веројатно ќе забележите, постои забележлива разлика помеѓу брзината на говорот и темпото на пишување.
Навистина, говорникот зборува во просек по 150 зборови во минута, додека во писмена форма ние обично не ги надминуваме зборовите 27 за минута.
За да бидете ефективни, мора да бидете способни да слушате и да пишувате во исто време, што бара одредена концентрација и добра методологија.

Не занемарувајте ја подготовката:

Ова е, секако, најважниот чекор, бидејќи зависи од квалитетот на вашата забелешка при исполнувањето.
Не е доволно да се дојдеш на состанокот со твојот бележник под твојата рака, мораш да се подготвиш и за ова ми е совет:

  • да ја повратат агендата што е можно поскоро,
  • да дознаете за различните теми за кои ќе се разговара за време на состанокот,
  • да го земат предвид примателот (ите) на извештајот и нивните очекувања,
  • не чекајте последен момент да те подготвиме.

Во вашата подготовка, исто така ќе треба да ја изберете алатката што најдобро ви одговара за снимање белешки.
Доколку преферирате хартија, размислете да користите мал лаптоп или бележник и да добиете пенкало што работи правилно.
И ако примате дигитални белешки, не заборавајте да проверите дали имате доволно батерија на вашиот таблет, лаптоп или паметен телефон.

Забележете ги суштинските:

Вие не сте суперхерој, па не очекувајте да пишувате сè надолу.
За време на состанокот, имајте во предвид дека она што е важно, разгледувајте ги идеите и изберете само корисни информации за реализација на вашиот извештај.
Исто така не заборавајте да забележите што не е незаборавно, како што се датуми, бројки или имиња на звучници.

Користете ги вашите зборови:

Не е неопходно да се препише збор за збор што вели. Ако речениците се долги и комплексни, ќе имате проблеми со следењето.
Значи, земете белешка со вашите зборови, тоа ќе биде поедноставно, подиректно и ќе ви овозможи полесно да го напишете вашиот извештај.

Подгответе го вашиот извештај веднаш по состанокот:

Дури и ако имате забележено, важно е да се потопите во извештај веднаш по состанокот.
Вие се уште ќе бидете во "сок" и затоа повеќе ќе можете да го транскрибирате она што сте го забележале.
Прочитајте се, разјаснете ги вашите идеи, креирајте наслови и преводи.

Овде сега сте подготвени ефикасно да снимате белешки на следниот состанок. До вас е да ги прилагодите овие совети на вашиот начин на работа, само ќе бидете попродуктивни.