Крај на пошта: 5 iteубезни формули кои мора да се забранат по секоја цена

Крајот на професионалната е-пошта може да биде влијателен и привлечен без отстапување од каноните утврдени со уметноста на кореспонденција. Овој чекор е една од работите што не треба да се занемари, бидејќи зависи од следењето што треба да се даде на вашата е-пошта. Изборот на вистинската реченица на крајот од е-поштата вклучува совладување на оние што мора да се избегнуваат по секоја цена. Менаџер, претприемач или вработен, веројатно треба да ја подобрите уметноста на кореспонденција. Откријте во оваа статија 5 љубезни изрази кои повеќе не треба да се појавуваат во вашата е-пошта.

„Не двоумете се…“: Непоканувајќи polубезна фраза

Учтивата фраза е непоканувачка бидејќи означува одредена срамежливост. Покрај тоа, "Не двоумете се да ..." е а негативна формулација. Според тоа, според мислењето на некои јазични специјалисти, тоа би било помалку поттик за акција. Уште полошо, предизвикува обратна акција, спротивно на она што се надеваме.

Најсоодветната формула е оваа: „Знај дека можеш да ме достигнеш ...“ или „Јави ми се ако е потребно“. Очигледно, како што би разбрале, императивот с still уште е популарен.

READ  Шаблон за е-пошта за извинување на претпоставен

"Се надевам дека ..." или "Со надеж дека ...": Формула премногу сентименталист

Според зборовите на неколку експерти за корпоративен комуникациски код, „ние денес повеќе не се надеваме на ништо на работа“. Наместо тоа, треба да се одлучите за понаметливи изрази на учтивост, како што е „посакувам“.

„Останувајќи на располагање ...“: Учтивост премногу потчинет

Оваа учтива формула се карактеризира со прекумерно поднесување. Навистина, оној што вели „Учтивост“ не мора да значи „Поднесување“ или „Кахотија“. Искуството исто така покажа дека таквата формулација има многу мало влијание врз вашиот соговорник.

На пример, можете да кажете: „Те слушам“ или „го чекам твојот одговор“. Тоа се iteубезните изрази кои се попривлечни.

„Благодарам за ...“ или „Однапред благодарам што одговоривте ...“: Формула премногу самоуверена

Тука повторно, оваа формулација ги покажа своите граници. Тоа означува одредена преголема доверба. Покрај тоа, нормата е дека се заблагодаруваме за минатите постапки.

На пример, можете да кажете: „Идеално сметам на вашиот одговор за ...“ или директно да кажете што очекувате од вашиот дописник.

„Те молам…“: Наместо тешка формулација

Учтивата фраза „Ве молам да ве молам“ го има целиот административен жаргон. Освен што во професионална е -пошта, трендот е за брзина. Не треба да работиме со многу тешки административни формули.

Но, кои формули треба да се фаворизираат тогаш?

Некои учтиви изрази за употреба

Постојат многу учтиви формули на кои треба да им се даде предност. Меѓу нив може да се цитираат формулите од типот: „Добар ден“, „Почитувани поздрави“, „Искрени поздрави“, „Срдечни поздрави“ или дури „Со моите најдобри спомени“.

READ  Шаблон за порака за отсуство за наставнички асистент