Форми на учтивост професионална е-пошта за да ви се заблагодарам

Помеѓу писмо и професионална е-пошта, има некои забележителни сличности. Забележливи се кај iteубезни формули. Сепак, овие не се секогаш исти. Ако сакате да испратите професионална е-пошта до партнер, клиент или колега од работа, постојат неколку љубезни формули. Откријте во оваа статија, сè што треба да знаете за тоа.

Професионална пошта и курир: кои се разликите?

Ако има нешто што е-пошта и курир го делат заедничко во професионален контекст, тоа се навистина љубезни изрази. Сепак, треба да се забележи дека има повеќе формализам во писмото или писмото во споредба со е-поштата.

Ова несомнено се објаснува со фактот дека е-поштата е комуникациски канал кој бара брзина во испраќањето пораки. Така, не е забрането одредени изрази на учтивост карактеристични за писмата или писмата да се најдат во професионалните мејлови. Но, трендот е повеќе кон едноставност и прилично кратки формули.

Какви изрази на учтивост да упатам благодарност?

Изборот на формула очигледно ќе зависи од личноста на која ќе му се заблагодариме.

Ако е на пример писмо за благодарност во контекст на апликација за позиција, оваа љубезна фраза е совршено прилагодена: „Ви благодарам за вниманието што ќе го посветите на мојата апликација / писмо / прашајте и ве молам да верувате во гаранција за моите најдобри чувства “. Исто така важи и кога се бара услуга или кога се поднесува барање.

За да ви се заблагодарам за трудољубивоста што ја изврши вашиот дописник или за идните чекори што се очекуваат од вториот, соодветно е да се каже:

„Ви благодариме за трудољубивоста + изборот на учтивост“. Љубезните изрази можете да ги претставите и со овие термини: „Ви благодариме за вашиот професионализам. + љубезна формула по ваш избор “.

Во други околности кога е направена услуга или сте дале некои објаснувања за вашиот дописник, соодветно е да кажете: „Ви благодариме за разбирањето + љубезна формула по ваш избор“ или „Благодарам + љубезна формула по ваш избор“ или „Со мојата благодарност, ве молиме прифатете, госпоѓо, господине, изразувањето на моите чувства со многу почит“.

Во секој случај, ви се дава можност да користите неколку други љубезни формули прилагодени на професионалните е-пошта, во зависност од ситуацијата. Меѓу нив можеме да наведеме:

Биен и тои

поздравите

Навистина

Многу благодарам

Се најдобро

Крдијалес поздрав

Сепак, имајте на ум дека професионалната е-пошта може да се смета како таква само кога е лекторирана и исчистена од сите правописни и граматички грешки. Исто така, внимавајте да не ги скратувате зборовите. Ова ќе ви даде повеќе кредит.