На 20 март 2021 година, како и секоја година од 1988 година, ќе го прославиме Меѓународен ден на франкофонијата. Оваа прослава обединува 70 држави околу една заедничка точка: францускиот јазик. Како што сме добри ентузијасти за јазик, ова е можност да ви дадеме мал попис на употребата на францускиот јазик низ целиот свет. Какво место зазема Франкофонијата во 2021 година?

Франкофонијата, што точно е тоа?

Често изнесен од лингвисти и политичари, терминот Франкофонија го означува, според речникот Ларус, " сите земји кои имаат заедничко користење, целосно или делумно, на францускиот јазик. "

Ако францускиот јазик станал во 1539 година официјален административен јазик на Франција, тој сепак не останал ограничен на нејзините геолошки граници. Културна прицврстувачка точка на француската колонијална експанзија, јазикот на Молиер и Буганвил ги преминал океаните, за да се развие таму на полиморфен начин. Без разлика дали е во своите буквални, усни, идиоматски или дијалектички форми (преку своите патоизи и дијалекти), Франкофонијата е јазично соelвездие, чиишто варијанти се легитимни едни од други. А

Продолжете да ја читате статијата на оригиналната страница

READ  Развијте ја вашата емоционална интелигенција