Поставете го вашиот домен и креирајте професионални адреси за е-пошта

 

За да креирате професионални адреси за е-пошта со Google Workspace, првиот чекор е да купите приспособено име на домен. Името на доменот го претставува идентитетот на вашиот бизнис онлајн и е од суштинско значење за зајакнување на имиџот на вашиот бренд. Можете да купите име на домен од регистратор на домен, како на пр Домени на Google, ЈоносИли Ovh. Кога купувате, задолжително изберете име на домен што го одразува вашето деловно име и лесно се памети.

 

Поставете домен со Google Workspace

 

По купувањето на име на домен, мора постави со Google Workspace за да може да ги користи деловните услуги за е-пошта на Google. Еве ги чекорите за поставување на вашиот домен:

 1. Регистрирајте се за Google Workspace со избирање план што одговара на големината на вашиот бизнис и специфичните потреби.
 2. За време на процесот на регистрација, ќе биде побарано да го внесете сопственото име на домен.
 3. Google Workspace ќе ви обезбеди упатства за потврдување на сопственоста на вашиот домен и поставување на потребните записи на системот за имиња на домен (DNS). Ќе треба да се најавите на контролната табла на регистраторот на вашиот домен и да ги додадете записите MX (Mail Exchange) обезбедени од Google. Овие записи се користат за насочување на е-пошта до серверите за пошта на Google Workspace.
 1. Откако ќе се конфигурираат записите на DNS и ќе се потврди доменот, ќе можете да пристапите до административната конзола на Google Workspace за да управувате со вашиот домен и услуги.

 

Креирајте персонализирани адреси за е-пошта за вашите вработени

 

Сега кога вашиот домен е поставен со Google Workspace, можете да започнете да создавате персонализирани адреси за е-пошта за вашите вработени. За да го направите ова, следете ги овие чекори:

 1. Најавете се на администраторската конзола на Google Workspace користејќи ја вашата администраторска сметка.
 2. Кликнете на „Корисници“ во левото мени за да пристапите до списокот на корисници во вашата организација.
 3. Кликнете на копчето „Додај корисник“ за да креирате нова корисничка сметка. Ќе треба да наведете информации како што се име и презиме и саканата адреса на е-пошта за секој вработен. Адресата на е-пошта автоматски ќе се креира со вашето приспособено име на домен (на пр. employe@yourcompany.com).
READ  Архивирање и деархивирање на е-пошта: станете професионалец за управување со Gmail
 1. Откако ќе се креираат сметките, можете да доделите улоги и дозволи на секој корисник врз основа на нивните одговорности во рамките на компанијата. Можете исто така да им испратите инструкции за поставување на нивните лозинки и пристап до нивната Gmail сметка.
 2. Ако сакате да креирате генерички адреси за е-пошта, како на пр contact@yourcompany.com ou support@yourcompany.com, можете да поставите кориснички групи со споделени адреси на е-пошта. Ова им овозможува на повеќе вработени да примаат и да одговорат на е-пораките испратени на овие генерички адреси.

Следејќи ги овие чекори, ќе можете да го поставите вашиот домен и да креирате работни адреси за е-пошта за вашите вработени користејќи Google Workspace. Овие персонализирани адреси на е-пошта ќе го подобрат имиџот на брендот на вашата компанија и ќе обезбедат професионално искуство за вашите клиенти и партнери кога комуницираат со вас преку е-пошта.

Управувајте со сметките за е-пошта и корисничките поставки во Google Workspace

 

Административната конзола на Google Workspace го олеснува управувањето со корисничките сметки во вашата компанија. Како администратор, можете да додавате нови корисници, да ги уредувате информациите и поставките за нивната сметка или да бришете сметки кога вработените ќе ја напуштат компанијата. За да ги извршите овие дејства, одете во делот „Корисници“ во административната конзола и изберете го соодветниот корисник за да ги измените неговите поставки или да ја избришете неговата сметка.

 

Управувајте со кориснички групи и права за пристап

 

Корисничките групи се ефикасен начин за организирање и управување со правата за пристап до ресурсите и услугите на Google Workspace во вашата компанија. Можете да креирате групи за различни одделенија, одделенија или проекти и да додавате членови во нив врз основа на нивните улоги и одговорности. За да управувате со кориснички групи, одете во делот „Групи“ во административната конзола на Google Workspace.

Групите исто така помагаат да се контролира пристапот до споделените документи и папки, поедноставувајќи го управувањето со дозволите. На пример, можете да создадете група за вашиот маркетинг тим и да му дадете пристап до одредени маркетинг ресурси во Google Drive.

 

Применете безбедносни политики и правила за пораки

 

Google Workspace нуди многу опции за обезбедување на околината за е-пошта и заштита на вашите деловни податоци. Како администратор, можете да спроведете различни безбедносни политики и правила за испраќање пораки за да обезбедите усогласеност и да ги заштитите вашите корисници од онлајн закани.

READ  Како да креирате презентации со PowerPoint: бесплатна обука

За да ги конфигурирате овие поставки, одете во делот „Безбедност“ во административната конзола на Google Workspace. Еве неколку примери на политики и правила што можете да ги воведете:

 1. Барања за лозинка: поставете правила за должината, сложеноста и валидноста на лозинките на вашите корисници за да помогнете во одржувањето на сметките побезбедни.
 2. Двофакторна автентикација: Овозможете двофакторна автентикација (2FA) за да додадете дополнителен слој на безбедност кога се најавуваат корисници на нивната сметка.
 3. Филтрирање на е-пошта: поставете правила за блокирање или карантинирање на спам-пораки, обиди за фишинг и пораки со злонамерни прилози или врски.
 4. Ограничувања за пристап: Ограничете го пристапот до услугите и податоците на Google Workspace врз основа на локацијата, IP адресата или уредот што се користи за најавување.

Со примена на овие безбедносни политики и правила за е-пошта, ќе помогнете во заштитата на вашиот бизнис и вработените од онлајн закани и ќе обезбедите усогласеност со важечките прописи.

Накратко, управувањето со сметките за е-пошта и корисничките поставки во Google Workspace е критичен аспект за одржување на вашата околина за е-пошта да работи непречено и безбедно. Како администратор, вие сте одговорни за управување со кориснички сметки, кориснички групи и права за пристап, како и за примена на безбедносни политики и правила за е-пошта прилагодени на вашите деловни потреби.

Искористете ги предностите на алатките за соработка и комуникација понудени од Google Workspace

 

Google Workspace нуди интегриран пакет на апликации кои овозможуваат ефективна соработка меѓу членовите на вашиот тим. Со користење на Gmail со други апликации на Google Workspace, можете да ја искористите синергијата помеѓу различните оддели за да ја подобрите продуктивноста и комуникацијата низ вашиот бизнис. Еве неколку примери на корисни интеграции помеѓу Gmail и другите апликации на Google Workspace:

 1. Календар на Google: закажувајте состаноци и настани директно од Gmail, додавајќи покани во календарите на вашите или на вашите колеги.
 2. Контакти на Google: управувајте со вашите деловни и лични контакти на едно место и автоматски синхронизирајте ги со Gmail.
 3. Google Drive: испраќајте големи прилози користејќи Google Drive и соработувајте на документи
  во реално време директно од Gmail, без да мора да преземате или е-пошта повеќе верзии.
 1. Google Keep: правете белешки и креирајте списоци со задачи директно од Gmail и синхронизирајте ги на сите ваши уреди.

 

Споделете документи и датотеки со Google Drive

 

READ  Софтвер за обработка на текст

Google Drive е онлајн алатка за складирање и споделување датотеки што ја олеснува соработката во рамките на вашиот бизнис. Користејќи го Google Drive, можете да споделувате документи, табели, презентации и други датотеки со вашите колеги, контролирајќи ги дозволите на секој корисник (само за читање, коментирање, уредување). За да споделувате датотеки со членовите на вашиот тим, едноставно додајте ги како соработници на Google Drive или споделете врска до датотеката.

Google Drive исто така ви овозможува да работите во реално време на споделени документи благодарение на апликациите на пакетот Google Workspace, како што се Google Docs, Google Sheets и Google Slides. Оваа соработка во реално време му помага на вашиот тим да работи поефикасно и да ја избегне маката од повеќе верзии на истата датотека.

 

Организирајте онлајн состаноци со Google Meet

 

Google Meet е решение за видео конференции интегрирано во Google Workspace што ги олеснува онлајн состаноците помеѓу членовите на вашиот тим, без разлика дали се во иста канцеларија или се шират низ целиот свет. За да организирате онлајн состанок со Google Meet, едноставно закажете настан во Календар на Google и додајте врска за состанок на Meet. Може да креирате и ад хок состаноци директно од Gmail или апликацијата Google Meet.

Со Google Meet, вашиот тим може да учествува на висококвалитетни видео состаноци, да споделува екрани и да соработува на документи во реално време, сето тоа во безбедна средина. Дополнително, Google Meet нуди напредни функции, како што се автоматско превод на титлови, поддршка во сала за состаноци и снимање состаноци, за да ги задоволи вашите потреби за деловна комуникација и соработка.

Конечно, Google Workspace нуди низа алатки за соработка и комуникација кои можат да му помогнат на вашиот бизнис да работи поефикасно и да остане поврзан. Со користење на Gmail со други апликации на Google Workspace, споделување датотеки и документи преку Google Drive и хостирање онлајн состаноци со Google Meet, можете да ги искористите овие решенија за да ја подобрите продуктивноста и соработката во вашата екипа.

Со усвојување на овие алатки за соработка, го поттикнувате вашиот бизнис да остане конкурентен во свет кој постојано се менува, каде што способноста за брзо прилагодување и ефективно работење како тим е од суштинско значење за успехот.