Во компјутерскиот свет, кратенка на тастатура е употребата на едно или повеќе копчиња за извршување на дејство или команда. Честопати, кратенката на тастатурата е комбинација од две или повеќе копчиња притиснати истовремено. Кратенки на тастатурата како Ctl+C et Ctl+V често се користат елементи за копирање и залепување.

На прв поглед, кратенките на тастатурата се помалку интуитивни од користењето на глувчето, но тие се многу ефикасни и заштедуваат време. Копчињата за кратенки можат да заменат многу дејства извршени со глувчето или тастатурата.

Windows 10 и целиот софтвер ги користат за сите видови заеднички функции. Најтешкиот дел е запомнувањето на дејствата поврзани со кратенките на тастатурата. Повеќето од овие кратенки се универзални и претходно дефинирани. Сепак, некои апликации ви дозволуваат да ги приспособите.

Користете кратенки за поголема продуктивност.

Малкумина знаат дека е можно во Windows да креирате кратенки на тастатурата од почеток за да отворите програма, папка, документ или дури и веб-страница користејќи едноставна комбинација на копчиња. Ова е многу удобен метод за брз пристап до често користените предмети. Трикот е да се додели кратенка на тастатура на комбинација од копчиња, кратенка на тастатура во смисла на Windows, односно кратенка која се однесува на елемент.

READ  Создавање сметка на Gmail и прво најавување: Вашата порта до Google Workspace

Во сите случаи, програмата, папката или документот се отвораат во прозорец кога ќе се внесе оваа комбинација. Од друга страна, документ, на пример, текст или табела, стандардно се отвора во софтверот што му е доделен.

Операцијата се врши во два чекора: прво креирајте кратенка, ако веќе не постои, и доделете ѝ комбинација на копчиња. Ова се однесува на програми, како и на папки, документи, текст, PDF и други. Исто како и за веб-страниците.

Како да креирам кратенка до програма, папка или датотека?

Ако објектот што сакате да го отворите со кратенка веќе има кратенка (на пр. кратенка до програма на работната површина на Windows), прескокнете на следниот чекор.

– Отворете прозорец на истражувач на вашиот компјутер со пишување Windows + Е или со кликнување на иконата на Explorer во лентата со задачи.

– Прелистајте ја структурата на вашиот компјутер за да ја пронајдете ставката што сакате да ја повикате со кратенка.

– Потоа кликнете со десното копче на името или иконата и изберете Create Shortcut од контекстното мени.

– Windows потоа создава кратенка до ставката на истото место, со мала стрелка над иконата и истото име. Можете да го измените името на вашата кратенка ако сметате дека е потребно. Не грижете се за просторот: оваа кратенка не е дупликат, туку едноставна кратенка за овој елемент. Затоа, речиси и да не зазема простор на вашиот хард диск.

READ  Совет за Gmail: Како да отповикате е-пошта

Можете исто така да креирате кратенки со влечење ставки до друга дестинација со десното копче на глувчето. Ова со избирање Создадете кратенка во менито што се појавува кога ќе го отпуштите копчето. Сепак, овој метод не нè интересира овде.

Како да доделам кратенка на тастатура на комбинација на копчиња?

Доделувањето копче за комбинација на копчиња е можно без оглед на тоа како и каде е креирана комбинацијата на копчиња. Ова значи дека може да се користи за постоечки кратенки насекаде, вклучувајќи ги кратенките создадени во претходниот чекор и софтверските кратенки на работната површина на Windows.

– Десен-клик на избраната кратенка, на пример на онаа што ја креиравте во претходниот чекор, и изберете Propriétés на дното на скокачкото мени што се појавува.

– Се отвора прозорецот Својства. Кликнете на јазичето кратенка на врвот на прозорецот.

– Потоа поместете го курсорот на полето Копче за кратенка кој прикажува Не стандардно. Потоа внесете го копчето на тастатурата што сакате да го користите во вашата комбинација. Во принцип, можете да користите кое било копче на тастатурата: букви, интерпункциски знаци или специјални знаци. На пример, ако изберете C, Windows автоматски ќе го пополни полето со Ctl+Alt+C, што ќе биде комбинацијата што ќе ја користите за специјалната комбинација на копчиња.

– Доколку сакате, кликнете на менито десно од изврши и изберете ја опцијата за прикажување на прозорецот во која ќе се отвори одредената ставка (програма, папка или документ): Нормален прозорец (препорачано), минимизиран (не многу интересен…) или Максимизиран (за гледање на цел екран ).

READ  Gmail Enterprise: од вовед до експертиза

– Потврдете го вашиот избор со кликнување на ОК.

Научете како да најдете кратенки на тастатурата на апликацијата.

Секоја апликација може да има свои кратенки на тастатурата. Добро е да знаете некои од нив за да ја подобрите удобноста и ефикасноста при користење на вашите уреди.

Најлесен начин да најдете кратенки во апликацијата е да се движите низ менито. Во некои случаи, може да забележите дека десно од некои менија има копче за кратенка што ви овозможува да извршите дејство со помош на тастатурата.

Во други апликации или програми, само притиснете го копчето Alt. Оваа акција ќе означи буква во секое мени. За да отворите мени, притиснете го соодветното копче додека го држите копчето Alt.

Еве една статија за кратенки на тастатурата за Windows 10.