3 златни правила за запомнување на јазик

Дали некогаш сте започнале разговор на странски јазик, плашејќи се дека сте заборавиле одредени зборови? Бидете сигурни, вие не сте единствените! Заборавањето на наученото е една од главните грижи на многу изучувачи на јазик, особено кога станува збор за зборување за време на интервју или испит, на пример. Еве ги нашите врвни совети кои ќе ви помогнат не заборавајте јазик дека сте научиле.

1. Знајте што е крива на заборавање и надминете ја

Првата грешка што ја прават некои изучувачи на јазик е верувањето дека автоматски ќе го запомнат наученото. Засекогаш Вистината е, не можете навистина да кажете дека сте научиле нешто додека не ви се најде во долгорочната меморија.

Мозокот е прекрасна алатка која брише одредени информации што ги смета за „бескорисни“ кога не се користат. Значи, ако научите некој збор денес, на крајот ќе го заборавите ако не го користите ...

Продолжете да ја читате статијата на оригиналната страница

READ  Значка БА: препознајте и соработувајте со отворени значки