Размислете на друг јазик дека нечиј мајчин јазик е предизвик кога се учи странски јазик. Ако претходно не сте биле таму, ќе откриете дека ќе сакате да преведете сè што е во вашата глава, од целниот јазик до вашиот мајчин јазик. Ова може брзо да одземе многу време, а не многу ефикасно! Па, како можете да избегнете да го направите тоа и на тој начин да стекнете флуидност и самодоверба? Абе споделува неколку практични методи кои ќе ви помогнат да започнете размислете на вашиот целен јазик. Таа исто така ќе ви даде совет за престани да преведуваш во главата.

Престанете да преведувате во вашата глава: 6 совети за размислување на друг јазик^

Преведувањето во главата може да биде проблематично од две причини. Прво, потребно е време. И може да стане фрустрирачки и обесхрабрувачки кога ќе откриете дека сте премногу бавни за да се вклучите во разговор. Второ, кога ќе преведувате во вашата глава наместо да размислувате директно на вашиот целен јазик (англиски или на друг начин), вашите реченици ќе изгледаат присилно и помалку природно затоа што имитира реченични структури и изрази од вашиот мајчин јазик. Како што можете да замислите, ова обично не е најдобро

Продолжете да ја читате статијата на оригиналната страница

READ  Стожерни табели Откријте или прегледајте ги основите!