За најмалку работа што треба да ја направите на Word, потребни ви се три часа. За да подготвите документ или табела, не треба да ви сметате. Без да се регистрирате или да платите ништо, сè ќе се промени за помалку од еден час. Веќе го презедовте првиот чекор. Оној што се состои од разбирање дека е време да се обучите. Основните основи во Microsoft Word ви се на дофат на раката. Сега, седнете и внимателно гледајте го видеото што го нудим.

Основните основи што треба да ги знаете во Microsoft Word: ниво 1

Да се ​​користи дневно Зборувај ефикасно. Минималниот минимум е да може да се најдете во софтверскиот интерфејс. Автоматски ќе бидете попродуктивни ако знаете за што зборуваме кога зборуваме за лентата. Без разлика дали ќе можете да кликнете на табелата за распоред или преглед, во зависност од опциите што ги барате! Како би сакале сериозно да ги сфатите вашите колеги или вашиот шеф за можноста да подготвите едноставни документи? Ако вашето знаење е ограничено на отворање и затворање датотека.

За да започнете, ќе мора да научите :

 • Како да креирате или изберете образец за документи и да го зачувате
 • Форматирајте го вашиот текст: задебелени букви, закосени букви, порамнување, куршуми и други ефекти на презентацијата
 • Потоа да го совладате Распоредот: наслови, ориентација на текстот или страницата, маргините, алиштата како и границите
 • Преместете помеѓу јазичињата во зависност од работата што треба да се изврши
 • И да ја именувате и зачувате датотеката кога ќе завршиш.
READ  Упатство за анимација во PowerPoint

 

Основните основи што треба да ги знаете во Microsoft Word: ниво 2

Кога ќе ги запомните сите потребни елементи за да не бидете во паника веднаш штом ќе ви се каже да го стартувате Word. Можеби сакате да одите побрзо, да го подобрите графичкиот квалитет на вашите документи. Вметнете фотографии или нанесете претходно дефинирани стилови. Со неколку дополнителни мали работи што треба да ги запомните, ќе заштедите многу време. Со поправање на пишувањето побрзо. Потоа со репродукција на теми натаму извештаи, белешки или табели што можеби ќе треба да ги подготвите.

За да завршите, ќе мора да научите:

 • Вметнување на стандардни предмети, фотографии, илустрации или графички табели
 • Потоа користете кратенки на тастатурата за да копирате и залепите текст
 • Продолжете со пребарување и замена на зборови
 • Исто така, се разбира, да се користи автоматскиот проверувач на правопис
 • Продолжете со промена на заглавјата и подножјето
 • И завршете со примена на стилови и теми

 

Основна обука за зборови што ќе ми донесе?

Значаен мир на умот да ве натера да се чувствувате удобно на вашата работа. Откако ќе работат на Word, ќе ве однесат поинаку од оние околу вас. Мастеринг софтверот за обработка на зборови е основно средство. Половина од луѓето кои работат со вас имаат потешкотии со алатките за канцеларии. Сепак, со малку вежбање и трпеливост, секој може да ги импресионира колегите со квалитетни документи. Изгледот на вашите документи ќе ви даде имиџ на искусен професионалец. Што е многу подобро отколку да се асимилираат на немоќен човек кој дури и не знае како да ја користи својата тастатура.

READ  Microsoft PowerPoint: разберете ја неговата корисност и неговите функционалности.