Печатете пријателски, PDF и е-пошта

Отскокнување по загубата на работата никогаш не е лесно, како од професионална, така и од лична перспектива. Во случај на разрешување економски, компаниите со повеќе од 1 вработени мораат да понудат отсуство за повторно распоредување. Но, како можете максимално да го искористите овој преоден рок? Тука ви даваме неколку клучеви, во друштво на Оливие Бревет, директор на Oasys Mobilité.

Помеѓу 1 март 2020 година и 24 мај 2021 година, т.е. среде здравствена криза, Одделот за анимација на истражување, студии и статистика (Дарес) сними во Франција 1 ПСЕ (планира да го заштити вработувањето). Со, за компаниите со повеќе од 041 вработени, обврската да понудат отсуство за повторно распоредување во случај на отпуштање на вработените.

« Одмор за повторно распоредување наметнува минимум во однос на времетраењето (4 месеци) и надоместокот (65% од просечната компензација за последните дванаесет месеци), објаснува Оливие Бревет, директор на Oasys Mobilité, фирма што ги поддржува вработените пред да ја напушти компанијата (информации, поддршка на одлуки, размислување) и по нивното заминување за конкретно спроведување на нивниот проект (вработување, обука, создавање деловни активности, ликвидација на пензиски права, итн.). Потоа, преговорите се одвиваат и во однос на времетраењето

 

Продолжете да ја читате статијата на оригиналната страница

READ  Живеење и пристап до вработување во Франција