Важно е да знаете како да пишувате добро на работа и да избегнувате грешки и лоши формулации. За да го направите ова, најдобро решение е да одвоите време за препрочитување откако ќе завршите со пишувањето. Иако ова е најчесто занемарен чекор, тој игра витална улога во квалитетот на финалниот текст. Еве неколку совети за добро читање.

Лектура за текст

Тука станува збор за прво прашање на препрочитување на глобален начин. Ова ќе биде можност да го ставите текстот во главата во целост и да ја проверите релевантноста на различните идеи, како и организацијата на истите. Ова обично се нарекува читање во позадина и помага да се осигура дека текстот има смисла.

Лекторирање реченици

Откако ќе го прочитате целиот текст, ќе треба да преминете на читање на речениците. Овој чекор има за цел да ги разјасни различните реченици при правење подобрувања на употребените изрази.

Затоа, ќе обрнете внимание на структурата на вашите реченици и ќе се обидете да ги ограничите предолгите реченици. Идеално би било да имате реченици најмногу од 15 до 20 зборови. Кога фазата е подолга од 30 зборови, станува тешко да се прочита и разбере.

Значи, кога ќе се соочите со долги реченици за време на лектурата, имате две опции. Првиот е да се подели реченицата на два дела. Второто е да користите логички приклучоци исто така наречени „зборови на алатки“ со цел да создадете конзистентност помеѓу вашите реченици.

READ  Што го објаснува стравот од пишување?

Покрај тоа, препорачливо е да се избегнуваат пасивни реченици и да се фаворизира активниот глас.

Проверете ја употребата на зборови

Исто така, треба да бидете сигурни дека сте ги користеле вистинските зборови на вистинските места. Овде, императив е да се користи вокабулар специфичен за професионалното поле. Во оваа смисла, треба да користите зборови поврзани со вашето поле на активност. Сепак, треба да се фокусирате на зборови кои се познати, кратки и експлицитни.

Знајте дека едноставните, лесно разбирливи зборови ја прават пораката попрецизна. Затоа, ќе бидете сигурни дека читателите лесно ќе го разберат вашиот текст. Од друга страна, кога користите долги или ретки зборови, читливоста ќе биде длабоко погодена.

Исто така, не заборавајте да ги ставите најсуштинските зборови на почетокот на реченицата. Студиите покажаа дека читателите повеќе се сеќаваат на зборовите на почетокот на речениците.

Лектор за стандарди и конвенции

Треба да се потрудите да ги исправите граматичките договори, правописните грешки, акцентите и интерпункциите. Навистина, веќе цитираните студии покажаа дека правописот е дискриминирачки. Со други зборови, ризикувате да бидете погрешно проценети или лошо перцепирани од вашите читатели, доколку вашиот текст содржи грешки.

Друга опција е да се користи корективен софтвер за да се отстранат одредени грешки. Сепак, тие треба да се користат со големо внимание бидејќи може да имаат ограничувања во однос на синтаксата или граматиката. Затоа, не треба да им се верува целосно.

На крај, прочитајте го вашиот текст на глас за да можете да забележите какви погрешно звучни реченици, повторувања и синтакса.