Печатете пријателски, PDF и е-пошта

Така, животот е направен, секој има силни и слаби страни. Ако сте еден од оние кои воопшто сакаат да бидат добри, тогаш вашите слабости стануваат вистински пречки.
Но, знајте дека не можете да бидете најдобри насекаде, па подобро е да ги признаете своите слабости и да ги претворите поголемите во сила.

Започнете со препознавање и прифаќање на сопствените слабости:

За да ја направат слабоста сила, мора прво да го препознаеме и да го прифатиме, со други зборови, да престанеме да го негираме тоа.
Ако не сте задоволни во одредени ситуации, ќе ги избегнувате. Ако може да ви помогне, понекогаш може да ви наштети.
Навистина, ќе те натера да ја изгуби ситуацијата едноставно затоа што одбиваш да се соочиш со неа.
Затоа е важно да се идентификуваат слабостите пред да можеш да ги трансформираш во сила.

Подготовка, вашиот најдобар сојузник:

Подготвеноста да се соочи со ситуација може да ви помогне да ја претворите слабоста во сила.
Да земеме конкретен пример: имате состанок со клиентот за преговори за договор и знаете за фактот дека преговарањето не е ваша силна точка.
Значи, за да избегнете да бидете во непријатна ситуација, нема ништо подобро од тоа да го подготвите ова назначување.
На пример, можете да дознаете што е можно повеќе за вашето контакт лице и неговата компанија.
Колку повеќе сте, толку поудобно ќе биде во оваа ситуација.

Не двоумете се да делегирате:

Ако треба да извршите задача за која немате вештини, делегирајте ја оваа работа на некој кој ги има вештините.
Ова не значи дека сакате да избегате од ова дело, туку едноставно прифаќање на фактот дека немате потребни вештини за извршување на оваа задача.
И можете дури и да ја искористите можноста да научите од ова компетентно лице.

READ  Учење да учат

Единство е сила!

Во вашата придружба, приватно или професионално, може да има некој кој има една или повеќе слични слабости.
Со поврзување со оваа личност за да најде решение оваа слабост може да стане предност.
Навистина, и двајцата се соочуваат со истиот проблем и размислувањето заедно е одличен начин да се претвори слабоста во предност.

Кога некој сака да ги претвори своите слабости во важна шанса и да направи чекор назад за подобро да ја видиш силата што може да се извлече од него.
Нашите слабости не постојат случајно, суштинската работа е да ни кажеме дека тие можат да бидат корисни за нас.