Еден од највозбудливите делови од пополнувањето на прашалникот е презентацијата на наодите и резултатите на крајот од собирањето податоци. Со повратните информации од корисниците што ги собравте, сега можете да ги земете резултатите од вашиот квиз и да ги претворите во импресивни и проникливи презентации кои јасно опишуваат како треба да продолжи организацијата. Сепак, дефинитивно има некои што треба и што не треба кога станува збор за тоа како да се презентирајте ги резултатите од вашиот прашалник.

Во оваа статија, ќе ја разгледаме важноста на силните визуелни слики, како графиконите и графиконите помагаат да се истакнат трендовите, што да се прави со отворените одговори и некои алатки за презентација кои помагаат при сè.

Визуелните слики се важни за да се објаснат резултатите од прашалникот

Идеите треба да се разберат брзо и лесно, а потоа да се развиваат со текот на времето. Со тоа (особено во презентациите), создавате сценарио во кое разбирањето може да биде и длабоко и широко.

Па што да се прави? Почни со користете визуелни елементи.

Истражувањата покажуваат дека човечкиот мозок може да интерпретира слики 60 пати побрзо од текстот, бидејќи над 000% од човечката комуникација е визуелна. Значи, кога сакаме ефективно и ефикасно да ги пренесеме информациите (како резултатите од квизот), знаеме дека визуелните претстави се од суштинско значење за успехот.

READ  Подгответе ја вашата кариера во развој на софтвер: Трансформирајте ја вашата кариера денес

Ова е местото каде графиконите, графиконите и визуелните слики влегуваат во игра во вашата презентација на резултатите од квизот. Презентирањето на резултатите од вашиот квиз во високо визуелен формат ви помага да го привлечете вниманието и да стекнете поддршка од вашата публика со прикажување на непогрешливи трендови.

Користете табели и графикони

Бидејќи веќе знаеме дека преведувањето на мноштвото одговори на квизовите во табели и графикони ви овозможува ефективно да ги ширите резултатите од квизот, сакаме да знаеме каде да ги најдеме овие постоечки ресурси.

Доколку користите алатка за прашалници како на пр Формулари на Google, имате среќа: вградена е одлична графика. Во повеќето случаи, овие автоматски генерирани визуелизации на резултатите од квизот ве заштедуваат работа за производство на графика и квантитативни табели (и го олеснуваат снимањето и споделувањето на јасна слика за податоците од прашалникот).

Фокусирајте се на бројките за да ги претставите резултатите од вашиот прашалник

Покрај приказната што ќе ја раскажат вашите графикони и графикони, ќе сакате да ги нагласите бројките и статистиките што резонираат со вашата публика. Често, луѓето на лидерски позиции се навикнати да гледаат на бизнисот од перспектива на бројки. Затоа, важно е да запомните да го зборувате нивниот јазик со фокус на податоците. На презентација на резултатите од прашалникот во високо визуелен формат ќе ја задржи вашата публика заинтересирана.

Како дел од вашата презентација, можете да користите статистика како што се:

  • процент на одговори,
  • број на испитаници,
  • нето промотер резултати,
  • проценти од задоволството на клиентите или задоволството на вработените.
READ  Тајните на Gmail Enterprise: обучете ги вашите вработени на оптимален начин

Означете ги отворените одговори

Ако вашиот прашалник вклучува прашања кои дозволуваат отворени одговори, нема да можете да ги преведете во табела или графикон. Веројатно ќе бидете ограничени на забележување на најчесто користените зборови и придавки во овие одговори (како „лесно“ или „вредно“) преку облак со зборови.
Сепак, можете да извлечете некои од интересните коментари и да ги истакнете за време на вашата презентација како цитати на испитаниците.

Кажете, на пример, квизот има позитивен преглед за вашиот производ. Тој пишува: „Се враќам во оваа компанија затоа што овде јакните се најтоплите и најиздржливите што сум ги пробал – и никогаш не се распаѓаат со текот на времето“.

Тоа е нешто што би сакале вашата публика да го слушне, нели? Овие коментари даваат исклучително вреден увид во тоа што вашата публика мисли и чувствува за вашиот бизнис. Затоа, не заборавајте да ги користите мудро во вашата презентација (и исто така размислете да ги користите како препораки за вашиот производ).

Изберете алатка за презентација

Последниот чекор е да изберете алатка за презентација која најдобро ќе ги прикаже резултатите од вашиот квиз и придружните елементи на дизајнот. Има многу различни опции со различни карактеристики, но побарајте ја алатката што ги исполнува сите ваши барања за функционалност.
Размислете за алатки како што се:

  • PowerPoint, ;
  • Google презентации;
  • Прези;
  • Печати