Не е секогаш лесно да се најде работа овие денови. А, честопати може да биде проблематично да се добие работа во областа што не привлекува. ?Па зошто да не создадете сопствена работа во областа што ви одговара?

Која област да се избере?

Прво и основно, треба да бидете добро информирани за тоа што значи да се стане самовработен. Очигледно е дека да станете свој шеф не е доволно за да заработите пари.

Првата работа што треба да ја направите не е најлесната. Мора да успеете да пронајдете област која ќе ве натера да станувате секое утро, да посветувате време на тоа, да ја направите вашата работа со полно работно време. На пример, ако сакате да цртате, можете да размислите да станете сликар или графички дизајнер. Ако сакате да пишувате, можете да станете уредник (блог, страница на компанија, книга итн.). Изборите се многу, така што изборот на одредена област не е секогаш лесен. Можете исто толку лесно да станете водоводџија или веб-развивач, зависи од вас! Експериментирајте според вашите вештини, размислете за конкретен и остварлив проект според вашите афинитети.

Како да започнете?

Откако вашиот домен е поставен, мора да се обучи. За да се потпира на неговите достигнувања нема да биде доволно да се создаде своја работа и да се просперира. Затоа, прочитајте ги техничките книги, обучувајте, земете часови, вежбајте постојано, без оглед на вашето поле. Така, секогаш ќе бидете во тек со алатките, вештините и пазарот што соодветствуваат на вашето поле на работа.

READ  Која е премијата за куповна моќ?

Затоа мора да:

 • Оценете го потенцијалот на вашата активност
 • Најдете средства
 • Изберете ја вашата правна форма (автоматски претприемач или компанија)
 • Направете го вашиот бизнис

Дали сум подготвен да станам независен?

Следно, треба да научите за предностите и недостатоците што ве очекуваат со тоа што ќе станете свој шеф. Почетокот на активност бара многу инвестиции во однос на време, морално ниво за справување со можни неуспеси и одбивања и финансиско ниво ако вашата активност бара материјална инвестиција или изнајмување на простории, на пример. Да се ​​стане свој шеф не значи да заработувате пари без да си дадете средства за тоа.

Има многу задачи што треба да ги завршите, а кои ќе ви одземат време и честопати ќе се извршуваат во исто време со вашите први договори. Еве неколку примери:

 • Најдете и развиј ја својата клиентела
 • Поставете ги неговите услуги / договори.
 • Поставете ги своите стапки.
 • Отворете продавница, нарачајте ја опремата.
 • Одговори на вашите клиенти.
 • Направете нарачки / договори.
 • Објавете го вашиот приход.
 • Останете организирани во сите околности.
 • Поставете ги вашите сопствени цели.
 • Предвидете ги заштедите во случај на опаѓање на приходите.

Важна точка што не треба да се занемари е онаа на законите што ќе го опкружат вашиот правен статус. Како самовработено лице, можете да станете директор на компанија или индивидуален претприемач. Затоа, дознајте внимателно пред да го направите вашиот избор, така што тој најдобро одговара на вашиот проект.

Направете своја работа, многу придобивки

Почетокот, секако, ќе биде тежок, но да стане негов сопствениот шеф е достоен за тоа. Има многу предности за започнување на овој тип на проект.

 • Вежбате трговија што ја сакате.
 • Вие добивате флексибилност, организирате свој распоред.
 • На крајот ќе заработите подобар приход.
 • Вие го организирате рамнотежата помеѓу вашиот професионален и личен живот.
 • Можете да ги користите своите вештини за различни проекти и да стекнете нови.
READ  Успешно стартување: Откриени клучните стратегии!

Работата направена од страст ќе биде ефективна работа

Значи, ако имате желби, област на избор и потреба да станете независна, започнете. Дознај за чекорите што треба да ги преземете пред да почнете да ја креирате вашата идеална работа чекор по чекор!