Печатете пријателски, PDF и е-пошта

Ако има едно место каде што може да биде тешко да се потврди себеси, тоа е работа.
Навистина, не е секогаш лесно да го слушнете гласот против вашиот шеф, вашиот менаџер или колеги.

Значи, ако имате тешко време да бидете слушнати на работа тука е како да успеете да ве тврдат професионално.

Самодоверба, клуч за потврдување на работата:

Без разлика дали се соочува со колега, неговиот шеф или клиент, потврдувајќи се на работа неизбежно поминува со довербата што ја имате во вас.
Добрата вера во тебе ќе ја олесни посветеноста на дејствувањето и ова ќе ви овозможи да се наметнете на работа.
Познавањето на вашите квалитети на вашите вештини ќе ви помогне напредок на работа и да го слушнеш твојот глас.

Исто така, мора да ги идентификувате верувањата што ве спречуваат да го пронајдете вашето место во светот на работа.
Без разлика дали се наследени или стекнати, овие верувања го ограничуваат и го блокираат секој професионален развој.

Често, недостатокот на самодоверба доведува до страв.
Имаш плаши да побара зголемување на вашиот шеф, затоа што се плашите дека тој одбива.
Но, длабоко, дали е навистина толку лошо ако одговорот е негативен?
Тој нема да ве отпушти затоа што се осмели да побарате пораст, сеуште ќе бидете живи по назначувањето.
Треба да знаете како да релативизирате со истражување на вашиот страв од неуспех.

Да ја наметнете вашата гледна точка на работа:

Вие не сте робот, имате начин на размислување, идеи и верувања.
Па, колку е ризично да давате мислење?
Не смеете да барате поддршка од сите ваши колеги, бидејќи и тие имаат свој начин на гледање на работите.
Ако верувате во она што го кажувате, имате многу мали шанси да бидете одбиени или помалку сакани.
Така внатре исполнување, се осмелуваат да зборуваат.
Можете да ја рефокусирате дебатата со фрази како "Сакам да кажам", "Од моја гледна точка" или "За моја страна".

READ  Успешно враќање на работа по долго отсуство

Да знаете како да кажете не:

Се разбира, ова не е прашање да се каже дека не, правилно и погрешно.
Кога сакате да се спротивстави на одлуката, вашата "не" мора да биде оправдана.
За да го направите ова, прво треба да знаете што ве мотивира да донесете таа одлука.
Секако, може да биде неопходно да се продолжи со искрено барање на неговите причини за засегнатото лице.
Но, тоа ќе ви помогне да дадете свое мислење и на аргументиран начин да го оправдате своето спротивставување на оспорената одлука. И ова важи дури и пред вашиот шеф.
Запомнете дека вашиот шеф не е семоќен, ако го мотивирате несогласувањето, тој може да го разбере и да го слушне.