Печатете пријателски, PDF и е-пошта

Е-пошта често ни дозволува да комуницираме повеќе. Како резултат, Интернетот е полн со совети за пишување подобро, списоци со причини за избегнување праќање е-пошта во одредено време или совети за тоа колку брзо треба да одговориме итн. Сепак, најдобриот начин да заштедите време и да избегнете забуна може да биде да запомните дека некои разговори не можат да се одвиваат преку е-пошта, еве неколку примери.

Кога ќе пренесете лоши вести

Не е лесно да пренесете лоши вести, особено кога треба да му ги пренесете на вашиот шеф или менаџер. Но, постојат неколку начини да се минимизираат тешкотиите. Како прво, не го одложувајте и не губете време; мора да преземете одговорност и темелно да ја објасните ситуацијата. Давањето лоши вести преку е-пошта не е добра идеја, бидејќи може да се сфати како обид да се избегне разговор. Може да ја вратите сликата на личност која е исплашена, засрамена или дури премногу незрела за да биде проактивна. Затоа, кога имате лоши вести да пренесете, направете го тоа лично секогаш кога е можно.

Кога не сте сосема сигурни што мислите

Во принцип, добро е да се стремиме да бидеме проактивни наместо реактивни. За жал, е-поштата е добро прилагодена на овој вид на рефлекс. Се чувствуваме принудени да ги испразниме нашите сандачиња, при што повеќето е-пошта бараат одговори. Така, понекогаш, дури и кога не сме сосема сигурни како би сакале да одговориме, нашите прсти сепак почнуваат да чукаат. Наместо тоа, направете пауза кога треба да земете. Побарајте повеќе информации за оваа тема, наместо да одговарате пред навистина да знаете што мислите и што би сакале да кажете.

READ  Пример за пошта за барање заминување без плата.

Ако се чувствувате измачувани од тонот

Многумина од нас користат е-пошта за да избегнат тежок разговор. Идејата е дека овој медиум ни дава можност да напишеме е-пошта што ќе стигне до другата личност токму онака како што се надеваме. Но, премногу често, тоа не се случува. Првото нешто што страда е нашата ефикасност; изработката на совршено изработена е-пошта одзема толку многу време. Значи, доста често, другата личност и онака нема да ја чита нашата е-пошта како што очекувавме. Затоа, ако се измачувате од тонот кога пишувате е-пошта, запрашајте се дали и во овој случај нема да има повеќе смисла да се справите со овој разговор лице в лице.

Ако е помеѓу 21h и 6h и сте уморни

Потешко е да се размислува јасно кога сте уморни, а емоциите исто така може да се зголемат кога сте во оваа состојба. Значи, ако седите дома и немате работно време, размислете за притискање на зачувај нацрт наместо копчето за испраќање. Наместо тоа, напишете го првиот нацрт во нацрт, ако ви помогне да заборавите на проблемот, и прочитајте го наутро пред да го финализирате, кога ќе имате посвежа перспектива.

Кога барате зголемување

Некои разговори се наменети да се водат лице-в-лице, кога сакате да преговарате за покачување, на пример. Ова не е вид на барање што сакате да го направите преку е-пошта, главно затоа што сакате да биде јасно и тоа е прашање што го сфаќате сериозно. Исто така, сакате да бидете достапни за да одговорите на прашања во врска со вашата апликација. Испраќањето е-пошта може да испрати погрешна порака. Ако одвоите време лично да се сретнете со претпоставениот во овие околности, ќе ви донесе повеќе резултати.

READ  Образец за е-пошта за да се оправда отсуството