Сакате да напредувате, знајте дека унапредувањето не се добива лесно. Мора да имате стратегија. Многу луѓе работеле цел живот без да добијат ништо.

Кои се грешките што можат да ја блокираат промоцијата? Еве 12 грешки кои никогаш не треба да ги правите. Тие се многу распространети и можно е без да го сфатите, да ја правите вашата еволуција речиси невозможна.

1. Сакате унапредување, но никој не знае

Спротивно на она што некои сонувачи веруваат, нема да завршите да добиете унапредување со напорна работа. Напротив, со нов чин се наградуваат само вредните и талентирани вработени кои изразуваат желба да направат повеќе. Ако никогаш не сте му кажале на вашиот шеф дека сонувавте за нова, повисока улога. Може да очекувате само тапкање по рамо и неколку насмевки. Што има смисла, ако вашиот шеф не е свесен за вашите цели во кариерата. Закажете состанок со него или неа и кажете му го тоа сакаш унапредување. Исто така, прашајте го за совет за вашата конкретна ситуација.

2. Не заборавајте да ги покажете вашите лидерски способности.

Квалитетот на вашата работа значи дека често ве консултираат колегите или претпоставените. Ако сакате да се подигнете во ранг, треба да ги покажете вашите лидерски способности. Не оставајте на другите да направат кариера од вашата работа. Кога се даваат унапредувања, се претпочитаат луѓе со лидерски вештини. Најдете начини да ги мотивирате вашите колеги, да давате предлози и да одите повеќе. Ако работите одлично, но кога ќе пристигнете на работа, не се поздравувате со никого. За промоција не се добива однапред.

READ  Негувајте начин на размислување за успех

3. Обидете се да се придржувате колку што е можно поблиску до кодексот на облекување на готвачите.

Можеби не сте го забележале, но големи се шансите вашиот лидер да носи специфичен тип на облека. Значи, ако сите лидери носат црни панталони и чевли, избегнувајте бермуди и цветни кошули. Иако кодовите за облекување варираат од индустрија до индустрија, обрнете внимание на тоа како се облекуваат луѓето на позицијата за која аплицирате. Обидете се да ги имитирате без да ја загрозите вашата личност и без да претерувате.

4. Работно прашање, над очекувањата.

Ако мислите дека вашиот шеф не знае колку време поминувате на Фејсбук секој ден, се лажете. Ако само се шегувате на работа, вашиот шеф ќе забележи. И тоа нема да ви помогне да се унапредите. Наместо тоа, обидете се да експериментирате со различни работни методи, нов софтвер, нова апликација. Следете го вашето работно време и дознајте како најдобро да го искористите за да завршите повеќе работа за помалку време. Секој сака брзо завршена работа.

5. Однесувајте се како совршен професионалец

Има разлика помеѓу знаење и сезнаење, затоа што ако ве перципираат како личност која знае се, тоа може да ве чини унапредување. Менаџерите бараат некој кој може да се развие и да се подготви за нова позиција. Ако сте самодоволни, вашиот шеф може да мисли дека ќе биде невозможно да ве обучи. Наместо тоа, не плашете се да го признаете она што не го знаете и развиете ја вашата понизност. Никој не сака да работи со идиот кој ништо не разбира, но кој сепак мисли дека е експерт.

READ  Откријте ја суптилната уметност на успехот со Марк Менсон

6. Избегнувајте да го трошите вашето време жалејќи се

Секој може да се жали на својата работа од време на време. Но, постојаното жалење ќе ги направи вашите колеги и менаџери нервозни. Некој што го поминува времето плачејќи и не работи, не е предодреден да стане менаџер. Избројте колку пати сте се пожалиле оваа недела, идентификувајте ги проблемите што ве мачеле и смислете план за подобрување на ситуацијата.

7. Кои се приоритетите на вашиот менаџер?

Знаете дека сакате покачување. Но, треба да знаете и што сака вашиот менаџер. Кои се неговите работни цели и преференции? Ова е за да можете да се прилагодите на тоа што е можно повеќе. Можеби ги насочувате сите свои напори и ги концентрирате сите ваши способности во погрешна насока. Бидете внимателни за какви било промени во ситуацијата. Ако вашиот шеф никогаш не ги чита тие мејлови и никогаш не пие кафе. Не чекајте го на кафемат и не му праќајте извештај од 12 страници по е-пошта.

8. Погрижете се да сте некој на кој можете да му верувате

Зборуваме за самодовербата што доаѓа кога вашиот шеф знае дека можете да ја завршите работата и добро да ја завршите. Можеби немате добри комуникациски вештини или често ви недостасува време. Што може да доведе до проблеми со довербата помеѓу вас и вашиот шеф. Можеби се прашува за вашите способности и сериозност. Ако е така, разговарајте со вашиот шеф за најдобриот начин да го информирате за работата што е во тек.

READ  Професионална отпорност: клуч за вашиот успех

9. Внимавајте на вашата репутација

Вашата репутација кажува многу за вас, особено кога станува збор за унапредувања. Често сте болни за време на училишниот распуст. Блокирајте практично секој ден во сообраќаен метеж. Датотеката што требаше да ја вратите беше одложена затоа што вашиот компјутер падна. Со други зборови, кога сакате унапредување, мора да работите. И решавањето на сите проблеми, кои на дневна основа може да сугерираат дека сте ненамерни, е дел од работата.

10. Не размислувајте само за пари

Повеќето промоции доаѓаат со покачување и нема ништо лошо во тоа да сакате да заработите пари. Но, ако барате нова работа само за парите. Веројатно ќе видите како ви поминуваат луѓето кои навистина ги сакаат обврските и дополнителниот приход што го носи. Вашиот шеф ќе претпочита луѓе кои се грижат за бизнисот, кои сакаат добро завршена работа. Не само оние кои сакаат поголема плата и за кои ништо друго не е важно

11. Подобрете ги вештините за врска.

Ако не знаете како да комуницирате или да се согласувате со другите, ги ограничувате вашите шанси да напредувате во компанијата. На вашата нова позиција, можеби ќе треба да управувате со друг вработен или цел тим. Вашиот шеф треба да знае дека можете да комуницирате со нив на позитивен и мотивирачки начин. Покажете ги овие вештини сега. Размислете како комуницирате со другите и видете како можете да ги подобрите вештините за врска во секоја ситуација.

12. Грижете се за вашето здравје.

Мислите дека на вашиот шеф не му е грижа што вие се грижите за вашето здравје. Не сте во право. Без разлика дали ви се допаѓа или не, лошата исхрана, вежбањето и навиките за спиење можат да влијаат на вашето работно место. Вашиот шеф може да ви каже: Ако не можете да се грижите за себе, како ќе се грижите за другите? Ако знаете дека можете подобро да се грижите за себе на работа и дома, поставете си мали, остварливи цели. Тоа ќе ви помогне да се чувствувате енергично и позитивно.