Печатете пријателски, PDF и е-пошта

Учтиви формули што треба да се избегнуваат на крајот од е-поштата

Бескорисни реченици, негативни формули, кратенки или акумулација на формули... Сето тоа се употреби на крајот од пошта кои заслужуваат да бидат напуштени. Ќе добиете многу со тоа што повеќе ќе се вклучите во формулите на крајот од е-поштата. Станува збор за постигнување на целите кои го поттикнаа изборот за пишување е-пошта. Ако сте канцелариски работник или некој кој редовно испраќа е-пошта за работа, оваа статија е за вас. Сигурно ќе ја подобрите уметноста на кореспонденција.

Некои примери на формули за кои не треба да се одлучите

Важно е да напишете љубезна фраза на крајот од е-поштата, но не било која.

Вообичаени формули или составени од непотребни реченици

Завршувањето на професионалната е-пошта со привлечна формула му нуди на испраќачот гаранција да биде прочитан и да му даде до знаење на примачот што се очекува од него. Меѓутоа, со усвојување на многу стереотипна љубезна фраза како што е: „Останува на располагање за какви било дополнителни информации...“, постои голема шанса таа да не биде прочитана. Тоа е навистина сосема вообичаено.

Исто така, треба да се избегнуваат учтиви формули на крајот од е-поштата составени од непотребни реченици. Не само што не додаваат додадена вредност на пораката, туку изгледаат бесмислени и можат да го дискредитираат испраќачот.

Негативни формули

Надвор од уредувачкиот контекст, со неколку студии е утврдено дека негативните формулации имаат влијание врз нашата потсвест. Наместо тоа, тие притискаат да го извршат забранетото наместо да го избегнуваат. Како резултат на тоа, љубезни изрази како „Те молам, јави ми се“ или „Ќе бидеме сигурни дека ...“ се многу непривлечни и, за жал, можат да имаат спротивен ефект.

READ  Како да го подобрите нивото на пишување на работа?

Формули во форма на кумулативни

Изобилството на добро не штети, велат тие. Но, што правиме со оваа латинска максима „Virtus stat in medio“ (Доблеста во средината)? Доволно е да се каже дека учтивите формули може да се изберат во контекст, кога ќе се акумулираат, тие брзо можат да станат неефикасни.

Затоа, треба да се избегнуваат љубезни изрази како „Се гледаме наскоро, имајте добар ден, срдечно“ или „Многу добар ден, со почит“ треба да се избегнуваат. Но, тогаш, каква форма на учтивост да се прифати?

Наместо тоа, одлучете се за овие љубезни изрази

Кога чекате одговор од вашиот дописник, идеално е да кажете: „Во очекување на вашето враќање, ве молам…“. Други љубезни изрази за да ја покажете вашата достапност, „Ве молиме знајте дека можете да контактирате со нас“ или „Ве покануваме да контактирате со нас“.

Учтиви изрази како „Пријателство“ или „Добар ден“ треба да се користат кога веќе сте навикнати да комуницирате со примачот.

Што се однесува до љубезните изрази „Со почит“ или „Многу срдечно“, тие се погодни за ситуации во кои претходно неколку пати сте разговарале со соговорникот.

Во врска со учтивата формула „Со почит“, треба да знаете дека е прилично пријателска и формална. Ако никогаш не сте го сретнале примачот, оваа формула сè уште може валидно да се користи.