Стравот од пензионерите пред лицето на ерозијата на нивната куповна моќt која продолжува да расте со текот на годините не е тема за ставање на маргините. Навистина, огорчена, оваа категорија на население се согласува да потврди дека значителниот пад на куповната моќ на пензиите и пензиите го загрозува достигнувањето на прагот на несигурност во блиска иднина.

Што кажува статистиката за куповната моќ на пензионерите

Да се ​​вратиме на историјата на овој проблем. Според една студија спроведена за еволуцијата на сиромаштијата (Insee Première студија бр. 942, декември 2003 година), се потврдува дека ако несигурноста умерено се намалила во Франција помеѓу 1996 и 2000 година, зголемувањето на сиромашното население во голема мера се состои од пензионери. . Навистина, еве неколку објаснувачки бројки:

  • 430000 пензионери имале месечен приход под прагот на несигурност што се однесува на полупросечниот животен стандард во 1996 година
  • Оваа бројка се искачи на 471 во 000 година.

Треба да се напомене дека ова зголемување не се должи единствено на севкупниот пораст на бројот на пензионери проценет на околу 4% во целото население со паралелно зголемување од 10% кај сиромашното население.

Тоа е и последица на порастот на прагот на несигурност над минималната старост за самец. Како резултат на тоа, пензионерите кои примаат минимална старост се вклучени во статистиката за сиромаштија. Многу пензионери со приходи кои се развиваат бавно, бидејќи тие се индексирани според цените, беа преземени од прагот од 50% од просечниот животен стандард помеѓу 1996 и 2000 година.

READ  Придобивките од бесплатната обука за претприемништво

Куповната моќ на пензионерите: каква е денес?

Во јули 2021 година, објави Конфедералната унија на пензионери на CGT реклама со што беше образложено дека за пензиите од општата шема се планира зголемување од 4%, од друга страна, за корисниците на дополнителна пензија да не се планира реформа.

Сепак, треба да се забележи дека инфлацијата доживеа невидени бројки во текот на оваа 2022 година. Таа речиси се удвои и веројатно ќе се зголеми дополнително, зголемувајќи се од 5.8% на почетокот на годината на речиси 8% кон последниот квартал од 2022 година ( прогноза на економисти). Сите производи за широка потрошувачка се погодени, вклучително и месото и зеленчукот. Просечниот граѓанин нема друг избор освен да се придржува до ова зголемување и да плати повеќе. И покрај напорите на Владата да ја подобри куповната моќ на нашите пензионери, сегашната состојба останува неповолна за повеќето. Инфлацијата далеку ја надминува пензијата наменета за нејзино спротивставување, со што се создава почетен дисбаланс помеѓу потребите и средствата. Ревалоризацијата покрива само половина од засегнатата распределба, која доаѓа ја поддржуваат тезата која евоцира на опстојување на колапсот на куповната моќ за пензионерите.

Што е со дополнителните пензии?

Дополнителни производи на Agirc-Arrco ќе се преоценува во ноември, но само 2,9 отсто велат раководителите на заедничките тела. Сепак, тоа се однесува на 11,8 милиони пензионери од CNAV и се однесува во просек за речиси 50% од вкупниот износ на месечните пензии. AGIRC-ARRCO во моментов има резерви од 68 милијарди евра, што е еквивалентно на 9 месеци пензии, но овие резерви мора да обезбедат 6 месеци пензии, според системот за управување на организацијата. Спомнат од Le Figaro на 26 јуни, Дидие Векнер, член на одборот на директори на AGIRC-ARRCO во име на MEDEF, спомена дека „паритаризмот не е предмет на постојан политички притисок. Колкаво е нивото на инфлацијата и еволуцијата на платите ќе видиме во октомври“, стапката на пораст на комплементарната ќе се одлучува на крајот на годината.

READ  Кога да го добиете бонусот од 100 € во куповна моќ?

À ерозијата на куповната моќ на пензиите се додава на оние на заштеда на претпазливост. Во однос на наградувањето на Livret A, Бруно Ле Мер рече дека во август ќе достигне 2%. Владата го намали овој надоместок на 0,5% во април 2018 година, а зголемувањето на 1% датира само од минатиот февруари. Според предлогот на министерот за финансии, надоместокот на оваа заштеда ќе покрие само четвртина од поскапувањето, доколку достигне само 8% во текот на целата 2022 година.