Од 1 септември, носејќи маска серуми задолжително во компаниите, во затворени и заеднички простори, без разлика дали се сали за состаноци, отворени простори, соблекувални или коридори. Со мерката се поштедени само приватните канцеларии, доколку има само едно лице.

Кој е ризикот од вработен кој не носи маска?

Вработен кој одбива да се потчини на оваа обврска може да биде казнет. „Ако некогаш работникот одбие да ја носи маската, работодавачот ќе му ги каже забелешките, може да му даде предупредување и тоа може да се смета како грешка“., изјави Ален Грисет, министер делегат одговорен за мали и средни претпријатија (МСП), на микрофонот на BFMTV. Санкцијата може да достигне дури и отпуштање за сериозно лошо однесување, но не порано „Дека имало разговори со работодавачот, веројатно предупредување“.

Дали работодавачот треба да ги информира вработените?

Да, работодавачот мора да ги информира вработените за оваа нова обврска со знаци или со испраќање е-пошта на пример. „Ако упатството е јасно дадено, но не се следи,

 

Продолжете да ја читате статијата на оригиналната страница

READ  Мајстор за социјална продажба | Продадете на LinkedIn во 2020 година