Социјално дистанцирање во компанијата

Во ситуации кога маската не се носи, декретот штотуку го наметна задолжителното почитување на социјалното растојание од 2 метри на сите места и во сите околности, наместо барем еден метар како што беше претходно.

Ова може да има последици врз следењето на контактите бидејќи доколку не се почитува новото растојание, вработените може да се сметаат за случаи на контакт. Здравствениот протокол наскоро треба да се развива на оваа тема.

Треба да се запомни дека во компаниите носењето маска е систематско на затворени колективни места. Сепак, компаниите можат да организираат прилагодувања кон овој општ принцип за да се исполнат специфичностите на одредени активности или професионални сектори. Тие се предмет на дискусии со вработените или нивните претставници со цел да одговорат на потребата од информирање и добивање информации со цел редовно да се следат апликацијата, тешкотиите и прилагодувањата во рамките на компанијата и групите на работа.

Во неколку случаи кога е невозможно да се носи маска, затоа мора да бидете сигурни дека се почитува ова социјално растојание од 2 метри.

На места и околности каде носењето маска е задолжително, мерката физичко растојание останува најмалку еден метар